Orka-maag op Den Helderse snijtafel

Resource kijkt mee bij zeldzame sectie door marien bioloog Mardik Leopold en team.
Orka-maag op de snijtafel in Den Helder Het onderzoek naar de maag – of beter gezegd: magen, orka’s hebben er vier – gaat van start. Foto Stijn Schreven

Wat heeft de zaterdag bij Cadzand gestrande orka IB6 Gala gegeten? Wat geeft haar maaginhoud prijs over de kwaliteit van haar voedsel? Zijn er aanwijzingen te vinden voor het waarom van haar stranding en uiteindelijke dood?

Vanmiddag begint marien bioloog Mardik Leopold in Den Helder met zijn team aan het onderzoek naar de maag van deze 5,17 meter lange orka. Resource is erbij, om in de eerstvolgende editie van het magazine uitgebreid verslag te doen (3 november in de bakken op de campus).

De orka is binnengebracht bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Haar magen zijn bij WUR-Marine Research in Den Helder. Foto Universiteit Utrecht

Zeldzaamheid
Het is een grote zeldzaamheid dat Wageningen Marine Research een orka-maag op de snijtafel heeft. Orka’s stranden zelden in Nederland. De meest recente stranding dateert van 2010 en dat dier – de zoals later bleek dove Morgan – overleefde het. De laatste keer dat een gestrande orka overleed aan de Nederlandse kust, is meer dan zestig jaar geleden.

Orka IB6 Gala is orka zondagochtend vroeg overgebracht naar de Universiteit Utrecht, waar de faculteit Diergeneeskunde direct begon aan het post mortem onderzoek. Wageningen Marine Research neemt het onderzoek naar de maag en maaginhoud voor z’n rekening. Waarschijnlijk worden morgenochtend al de eerste bevindingen bekend gemaakt; hou de (sociale) media van Wageningen Marine Research en de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde in de gaten.

De orka werd maandagavond op basis van uiterlijke kenmerken geïdentificeerd door de Spaanse organisatie Projecto O.R.CA – Cádiz. Het dier komt als IB6 Gala voor in hun spottersdatabase. De orka werd vooral waargenomen rond het Iberisch schiereiland.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.