Kattenkiekjes kijken

Student start Wageningen Cat Watch op Insta.
Selectie van kattenfoto’s van Cat Watch Wageningen met linksboven Pascal Kuijpers die een aanloopkat bij Dijkgraaf knuffelt.

Pascal Kuijpers, bachelorstudent Food Technology, beheert Wageningen Cat Watch, een Instagramaccount dat in het leven is geroepen om alle in het wild gespotte katten van Wageningen te laten shinen. ‘Op een gegeven moment begonnen andere mensen ook hun eigen foto’s door te sturen.

Het begon als een grap. Kuijpers (19) had al een verzameling aan kattenfoto’s die hij op de middelbare school had gemaakt. Tijdens de AID herhaalde de geschiedenis zich; opnieuw kwam hij overal katten tegen. Een maand later zit zijn telefoon barstensvol kattenfoto’s.

En toen ben je maar een Insta-account begonnen?

‘Ja, het leek me grappig om ze op Insta te zetten en de naam Wageningen Cat Watch rolde goed van de tong. Het was gewoon voor de lol, ik had er geen grootse plannen mee behalve mijn eigen foto’s delen. Maar mijn huisgenoten en vrienden vonden het hartstikke leuk, dus kreeg ik plots van hen ook een boel foto’s doorgestuurd. Op een gegeven moment begonnen andere mensen ook hun foto’s door te sturen.’

Kost het niet enorm veel tijd?

‘Valt mee. Wanneer ik naar de universiteit fiets en onderweg een kat zie, stap ik af, aai ik hem, maak een foto en fiets weer verder. De foto’s die mensen mij toesturen, laat ik soms een dag liggen en dan post ik die later. Ik stop er niet heel veel moeite in – gewoon een foto maken en online zetten. Sommige vrienden komen vijf katten per dag tegen waar ze allemaal foto’s maken en die moet ik dan allemaal plaatsen. Maar ik doe het met liefde.’

Heb je een favoriete kat?

‘Nee, niet echt. Sommige poezen komen vaker voorbij. Eentje heet Saartje en die is blijkbaar niet zo mensenschuw, dus mensen sturen mij vaak foto’s van haar. Dat vind ik niet erg, ik wil niet streng zijn en zeggen dat sommige er niet op mogen. Bovendien lijken veel katten op elkaar, dus dan zie ik het verschil eigenlijk toch niet.’

Zijn mensen wel eens boos dat hun kat opeens online staat?

‘Ik heb nog geen negatieve reacties gekregen. Ik geloof niet dat ik echt iemands privacy schend met het plaatsen van de kattenfoto’s. Soms staat er een deel van iemands huis op een foto, maar ik heb er geen problemen mee gehad. En ik kom weinig baasjes van de katten tegen online, maar het gebeurt wel eens dat een kat wordt herkend. Dan krijg je een opmerking van “oh kijk, daar is Saartje!”.

Mijn huisgenoot is mijn hoofddealer van kattenfoto’s

Er zijn ook andere katten in Wageningen die veel gespot worden, zoals Barry de Haarwegkat. Die heeft trouwens zijn eigen Instagramaccount. Dus ik kreeg een keer een reactie van “Barry” die zichzelf herkende op een van de foto’s op Cat Watch.’

Heb jij zelf een kat?

‘Thuisthuis heb ik een kat die Deus heet. Nu ik uit huis ben, begint-ie mij te vergeten, dat is een beetje tragisch. Het is een simpel beest, hij is vooral geïnteresseerd in eten. Ik mag hem niet aaien voordat ik hem heb gevoerd. Waar ik woon in Wageningen, op de Dreijen, hangt buiten ook vaak een kat rond. Maar die is niet van mij of van mijn huis. Het gebeurt wel eens dat studentenhuizen een kat nemen, maar dat zou bij ons niet kunnen helaas. Te veel mensen en te weinig ruimte. Dat is niet goed voor een kat.’

Is Cat Watch een blijvertje?

‘Een vriend van mij is er net een begonnen voor de katten in Eindhoven, maar dat account loopt nog niet zo lekker. En een van mijn huisgenoten promoot Wageningen Cat Watch bij iedereen die ze tegenkomt en zij is ook echt mijn hoofddealer van kattenfoto’s. De afgelopen maanden kreeg ik veel “bonus guests” op het account: in de zomer gaan veel internationale studenten terug naar huis en dan sturen ze foto’s van katten die ze in hun thuisland tegenkwamen. Dat gebeurde spontaan, dat vond ik grappig. Ik denk dat ik maar door blijf gaan, ja.’  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.