Troonrede? Techrede!

4TU-studenten delen volgende week nieuwe Techrede; Douwe de Jong vertegenwoordigt WUR.
Aanjagers Douwe de Jong (links) en Mustafa Agbaria Agrifood-aanjagers Douwe de Jong (links) en Mustafa Agbaria. Foto 4TU/Techrede

De traditie ontstond drie jaar geleden: studenten van de vier Nederlandse technische universiteiten spreken rond Prinsjesdag hún variant uit op de Troonrede, de Techrede. Als ‘Aanjagers van Technologie’ doen de studenten daarin een stevig appel op beleidsmakers en beslissers om met technologie maatschappelijke transities te versnellen. Volgende week worden ze verwacht in Den Haag.

Acht keer acht

WUR wordt dit jaar vertegenwoordigd door Douwe de Jong, die vorige maand met succes zijn master Biosystems Engineering afrondde. ‘Toen de Aanjager van vorig jaar, Fons Janssen, me hiervoor polste, heb ik wel even in dubio gezeten of het te combineren was met het afronden van mijn studie’, vertelt hij. ‘De combinatie was inderdaad pittig: vier dagen per week stage; één dag per week Aanjager. Maar het was zo’n mooi project. Je leert er enorm veel van, allerlei deuren gaan voor je open en het geeft een enorme kick als je ziet welke impact je kunt maken door je acht maanden lang acht uur per week ergens voor in te zetten’, vindt hij.

Met andere ogen

Het Techrede-thema Landbouw & Voedsel was dit jaar nu eens níet in handen van twee Wageningers; De Jong boog zich er samen met de Delftse TU-student Mustafa Agbaria over. ‘Ik vond het juist wel goed om samen te werken met een student van een andere universiteit; iemand die niet per se denkt vanuit het Wageningse gedachtengoed’, zegt hij daarover. ‘Mustafa heeft een andere kijk op landbouw dan ik, ook door zijn persoonlijke achtergrond. Als Palestijn groeide hij op in een land waar veel voedsel geïmporteerd moet worden. Dan kijk je met andere ogen naar het Nederlandse voedselaanbod, waar de schappen altijd vol liggen, tegen hele schappelijke prijzen en met heel veel keuze.’

Weet wat je eet

Het project waarin Agbaria en De Jong hun tanden zetten, is erop gericht om middelbare scholieren meer kennis bij te brengen over de voedselvoorziening en innovatie in de landbouw – begin dit jaar vertelde hij er al iets over in Resource. Hun drijfveer: stimuleren dat consumenten bewustere en betere keuzes maken, én meer affiniteit krijgen met verduurzaming in de landbouw.

Naar de staatssecretaris

Van hun boodschap gaan ze volgende week ook Den Haag overtuigen, als ze samen met hun mede-Aanjagers de Techrede aanbieden aan Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Vanaf donderdag wordt de Techrede ook gedeeld met het brede publiek; Resource bericht zodra de Techrede beschikbaar is.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.