[De Neus] WUR stapt over naar full-vegan

Nieuws met een luchtje.
Foto: Guy Ackermans

WUR wil in 2050 de eerste volledig veganistische universiteit van de wereld worden. Dat heeft de raad van bestuur (RvB) besloten.

Voor bestuursvoorzitter Houkje Sjeimovaara komt de stap niet onverwacht. ‘Ik heb er immers zelf een klap op gegeven! Wij zijn al jaren de duurzaamste universiteit van Nederland. Wat zeg ik: van de wereld. En adel verplicht. Ik vind dat wij het goede voorbeeld moeten geven. Als de boeren in moeten leveren, dan moeten wij ook onze verantwoordelijkheid nemen.’

De roep om volledig veganistisch te worden, klinkt al langer op de campus. Zo schreef hoogleraar Dier en Voeding Imke de Boer onlangs het boek Past het dier nog op ons bord? De hoogleraar, die zelf onderweg is veganist te worden, maar dat nog wel een beetje moeilijk vindt omdat ze maar geen lekkere veganistische yoghurt kan vinden, reageert beduusd op de drastische stap van de RvB: ‘Gossie’.

De studententak van Farmers for Defence is ‘not amused’. Woordvoerder Pim Wortelboer: ‘Wat is dit nou weer voor geitenwollensokkengelul. Weten ze daar in Atlas niet dat wij boeren ook hun bordjes vullen. Dit gaan we zeker niet pikken. Ik heb al wat rondgetwitterd en de actiebereidheid is groot.’

Sjeimovaara juicht de komst van de boeren toe. ‘Ja, heel erg. Wij zijn heel erg voor dialoog. We hebben er zelfs een heel gebouw voor neergezet. En het is altijd gezellig met die boeren. Laat ze maar komen hoor. We hebben een evenemententerrein waar zeker plek is voor een paar honderd trekkers. Gezellig! Maar ons uitgangspunt blijft natuurlijk wel overeind.’

Ook het hoofd studentenwerving Renske van Dijk is blij met de nieuwe koers. ‘Maar ik ontken dat het uit onze koker komt. Of had je dat nog niet gevraagd?’ Desgevraagd, is het volgens Van Dijk geen wervingstruc. ‘We hebben natuurlijk wel even doorgerekend hoeveel studenten dit kan opleveren. We denken zo’n 40 procent extra. Je moet de aanzuigende werking van vegan niet onderschatten.’

Op de vraag of met vegan ook aloude geitenwollensokkenimago van WUR nieuw leven wordt ingeblazen, reageert Van Dijk pissig: ‘Dat is nou typisch weer zo’n zuur journalistenvraagje. Dat vind ik nou zooo jammer. En het antwoord is: nee natuurlijk niet. Geitenwol is niet vegan. Dat had je kunnen weten. Goedemiddag!’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.