Kunst met eiwit

Hoe maak je kunst van zoiets abstracts als de eiwitttransitie?
Scene uit Everything is Connected, met rechts Remco de Kluizenaar. Foto Bart de Gouw

Remco de Kluizenaar liep, als zogeheten artist in residence, een jaar lang rond op de campus. De klankkunstenaar sprak tal van wetenschappers en verwerkte die ontmoetingen in kunstuitingen. Zijn eindshow is een voorstelling voor drie personen. Dat levert een amusant anderhalf uurtje locatietheater op.

De Kluizenaar voert zijn publiek – Resource zag de voorstelling afgelopen vrijdagmiddag tijdens de première samen met zo’n dertig wetenschappers – langs de geschiedenis van de aarde. Langs het ontstaan van het leven dus en het daarvoor onmisbare eiwit, maar ook langs de mens en het huidige conflict van onze soort met de planeet. Met bijrolletjes voor zijn publiek, als hij uitlegt hoe onze rode bloedcellen werken. Overbodig waarschijnlijk, maar toch leuk.

464 meter

Lopend van locatie naar locatie maakt De Kluizenaar handig gebruik van de mogelijkheden die de campus biedt. Zo is de Droevendaalsesteeg tussen het infobord en de Bornsesteeg 464 meter lang; laat dat nou net 10 miljoen jaar per meter de ouderdom van onze planeet zijn! Zo neemt hij zijn publiek stap voor stap letterlijk mee op een reis door de tijd.      

De Kluizenaar is klankkunstenaar. Dat leverde eerder dit jaar al een audiotour over de eiwittransitie op. In Everything is Connected (de titel van huidige stuk) leidt zijn klanktechnisch kunnen tot de climax van de voorstelling, als de ingewikkeldheid van de overgang van dierlijk naar plantaardig hem tot wanhoop drijft. Die veelstemmigheid in zijn hoofd laat hij het publiek letterlijk meebeleven.

Wanhoop

Uit zijn wanhoop ontstaat de loutering. Achter Actio ligt een in mei omgevallen boom. Stormschade die symbool voor de staat van de aarde en de biodiversiteit. Hier komt De Kluizenaar tot zijn catharsis en conclusie na een jaartje WUR. We moeten luisteren naar de planeet, de koppen bij elkaar steken en ieder onze eigen verantwoordelijkheid nemen. Niet opzienbarend, wel heel waar.

Everything is Connected is nog te zien op 7, 9 en 10 september. Kaarten (à 6 euro, WUR-medewerkers en studenten gratis) zijn verkrijgbaar via de site: remcodekluizenaar.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.