Nieuwe serie: Flower hunting met Joop & Julia – introductie

Masterstudent Julia van der Westhuyzen en hoogleraar Joop Schaminée zoeken campusflora.
Julia aan het fotograferen in de tuin bij Lumen. Foto Joop Schaminée

Tekst Julia van der Westhuyzen en redactie

De Wageningse campus is niet alleen maar groen. Tussen het gras, langs het water en in de tuinen staan tientallen bloemen: sommigen zorgvuldig ingezaaid of gepoot, andere zomaar aangewaaid; sommige uitbundig kleurend en geurend, sommige nauwelijks te zien zonder te bukken. In deze nieuwe serie gaat studentredacteur Julia van der Westhuyzen samen met hoogleraar Plant Ecology Joop Schaminée op bloemenexpeditie op de campus.

Deel I – Introductie

‘Ik geniet enorm van alles wat hier groeit en bloeit op de campus, maar ik ben vooral dol op bloemen. Omdat ik ook graag fotografeer, lig ik regelmatig op mijn knieën in het gras om een bloem op de foto te zetten. Ik raakte steeds nieuwsgieriger naar de verhalen achter de bloemen. Hoe heten ze? Waarom heten ze zo? Wat doen ze hier? Kun je ze eten? Dat soort vragen.’ Studentredacteur Julia van der Westhuyzen, masterstudent Plant Breeding, vatte het plan op om een serie te maken over bloemen op de campus en vroeg Joop Schaminée haar te helpen. Julia zoekt een bloem uit, fotografeert en schrijft; Schaminée vertelt.

Vegetatie

Schaminée is een geboren bioloog. Hij liet zich inspireren door de bekende natuurbeschermingspionier Victor Westhoff met wie hij in de tweede helft van de vorige eeuw intensief samenwerkte. Een van zijn doelen in het leven: wilde bloemen en planten beschermen en bij een breder publiek bekend maken.

‘Vegetatie speelt een cruciale rol in de bescherming van de natuur en het landschap. Het laat heel precies veranderingen in de omgeving zien. Een enkele distel of een grasje laat zien wat er op een plek aan de hand is: meer voedingsstoffen, verzuring, een verlaagde grondwaterstand. Iedere plant vertelt daarin zijn eigen verhaal. Vegetatie vind je vrijwel overal, het bedekt de wereld met een dun, veelal kleurrijk, laagje. Als je de groei van planten en de verschillende groepen en soorten begrijpt, kun je als het ware het landschap, en dus ook de campus, lezen. Vegetatie is ook de basis voor de fauna. En het is het deel van het landschap dat je beheert. Je maait graslanden, liever geen kieviten.’

Joop Schaminée

Als hoogleraar in Wageningen en Nijmegen, geeft Schaminée mastervakken (op dit moment Nature in a Crowded Country) en begeleidt hij excursies. Hij geeft leiding aan het Nationaal Vegetatie Classificatie Programma, de Landelijke Vegetatie Database en het SynBioSys-informatiesysteem. Op zijn naam staan honderden wetenschappelijke boeken en andere publicaties. Verder adviseert Schaminée de Nederlandse overheid en de ministeries op het gebied van natuurbeleid, inclusief Natura 2000 en het realiseren van Nationale Parken Nieuwe Stijl. Met Pieter van Vollenhoven gaf hij twee seizoenen invulling aan het programma Professors op Pad, waarbij ze samen in twaalf afleveringen de mooiste natuurgebieden van Nederland bezochten.

Lees hier de aftrap van de serie ‘De rietorchis‘.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.