Serie: Flower hunting – de rietorchis

Masterstudent Julia van der Westhuyzen en hoogleraar Joop Schaminée zoeken naar campusflora.
De rietorchis in de tuin bij Lumen. Foto Julia van der Westhuyzen

Naam: Rietorchis
Wetenschappelijke naam: Dactylorhiza praetermissa
Bloeitijd: mei tot medio juli
Waar te zien: In de tuin bij Lumen


De rietorchis is een van Wageningens eigen soorten. De bloem groeit vooral op grasrijke veengrond en soms in (schrale en natte) bermen. Hoewel geen absolute zeldzaamheid is het toch bijzonder om er een tegen te komen, want meestal staat hij in minder toegankelijke delen van natuurgebieden.

Sommige orchidee-soorten produceren een enkele bloembol, andere juist meerdere. Van die laatste is de rietorchis een mooi voorbeeld: de bollen doen denken aan een hand met vingers, wat ook geleid heeft tot de Latijnse naam voor de bloem Dactylorhiza praetermissa. Dactylus is Latijn voor vinger.

Net een vliegje

Wil je zeker weten dat je deze soort orchidee aan het bekijken bent, wees er dan op bedacht dat er een soort is die er precies op lijkt. De vlekken op de bladeren van de rietorchis moeten een groene kern hebben. Kijk ook naar de positie en de vorm van de bloemen: bij de rietorchis zijn de bladeren betrekkelijk smal en staan ze schuin omhoog. Check (voorzichtig) of de steel hol is.

Er zijn meer dan 20.000 soorten orchideeën. Ze leven in symbiose met schimmels en lokken vaak op bijzondere en creatieve wijze insecten: sommige soorten hebben bloemen die patronen en vormen van insecten nabootsen, zoals de bijenorchidee, vliegenorchidee of insectenorchidee. Insecten zien de bloem aan voor een soortgenoot, gaan erop zitten en dragen daarmee onbewust bij aan het bestuivingsproces. De insecten vertrekken weer zonder maatje en ook zonder nectar, want deze planten investeren al zo veel in uiterlijke schoonheid dat er geen energie meer over is om voedsel voor insecten te maken.

Deze serie wordt gemaakt door studentredacteur en masterstudent Plant Breeding Julia van der Westhuyzen (foto’s en tekst) samen met hoogleraar Plant Ecology Joop Schaminée (verhalen).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.