Wetenschappers tikken Tweede Kamer op de vingers

'We willen opkomen voor onze medewerkers en wetenschappers in het algemeen.'
Gideon van Meijeren. Foto Tweede Kamer

Sommige Tweede Kamerleden misbruiken hun parlementaire immuniteit om wetenschappers verdacht te maken, stellen rectoren van veertien Nederlandse universiteiten, onder wie WUR-rector magnificus Arthur Mol, en ruim driehonderd wetenschappers in een open brief.

Directe aanleiding is een bijdrage van Forum voor Democratie aan een debat in de Tweede Kamer over bemoeienis van het ministerie met OMT-adviezen. Kamerlid Gideon van Meijeren beschuldigde OMT-voorzitter Jaap van Dissel van leugens en corruptie en drong aan op zijn ontslag. De brief is geschreven door microbioloog Marc Bonten en viroloog Marion Koopmans en staat in de Volkskrant. De lijst met ondertekenaars is te vinden op de websites van de universitair medische centra.

Overtreffende trap

‘Helaas was dit geen incident, maar een zoveelste overtreffende trap in belediging van wetenschappers door een bepaald deel van het parlement’, aldus de brief, die waarschuwt dat zulke beschuldigingen het vertrouwen in de wetenschap ondermijnen en de veiligheid van wetenschappers in gevaar brengt. Bovendien hebben zulke verdachtmakingen ervoor gezorgd dat sommige mensen om verkeerde redenen vaccins weigerden, waardoor een deel van hen aan corona is overleden.

Van Meijeren kreeg overigens weerwoord van VVD, CDA, D66, Omtzigt, SP en DENK. ‘Alsof de man smeergeld zou hebben aangenomen van het ministerie of zo’, zei DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu. ‘Dit soort onzin werp ik echt verre van mij.’ Ook plaatsvervangend Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) probeerde Van Meijeren in te tomen: ‘U gebruikt steeds heel nare, harde woorden die totaal onnodig zijn, en dan ook nog eens tegen iemand die zich hier niet kan verweren. Ik vind het heel kwalijk.’ Uiteindelijk schorste hij de vergadering. Bonten en Koopmans vinden dat de Kamerleden en de media ‘nog krachtiger stelling moeten nemen’. ‘Sta niet toe dat de parlementaire immuniteit misbruikt wordt om ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen te uiten.’

Arthur Mol

Ook WUR-rector magnificus Arthur Mol ondertekende de brief. ‘Die is vooral een signaal dat je niet alles zomaar kunt zeggen. Er moet een basis onder uitspraken liggen. Het is niet alleen een vingerwijs-brief, we willen ook opkomen voor onze medewerkers en wetenschappers in het algemeen. Verder schuurt de inhoud van de brief aan de discussie op universiteiten dat we transparant moeten zijn, dat is een belangrijke taak voor ons. Of de brief zin heeft? Dit soort momenten in de kamer zullen echt niet zomaar verdwijnen. Maar je moet een keer aangeven: dit soort uitspraken doen, is niet normaal. Ik vind dat gewoon moeilijk te verteren. Natuurlijk – ik ben sociaal wetenschapper – weet ik hoe dit soort mechanismen werken in de politiek, maar als je iets begrijpt hoef je het nog niet te accepteren.’  

Tekst Hoger Onderwijs Persbureau / Willem Andrée

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.