Carolien Kroeze volgt Arthur Mol op als rector magnificus

De benoeming gaat in op 10 maart 2024.
Foto WUR

Hoogleraar en leerstoelhouder Milieusysteemanalyse Carolien Kroeze is door de raad van toezicht per 10 maart 2024 benoemd tot rector magnificus en vicevoorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research.

Kroeze volgt Arthur Mol op, die per 9 maart 2024 zijn negende jaar afrondt als rector bij WUR. ‘Het is een eer om bij WUR aan de slag te gaan als rector magnificus en vicevoorzitter’, zegt Kroeze in een persbericht. ‘Dit is hét toonaangevende kennisinstituut in Nederland en daarbuiten op belangrijke thema’s zoals klimaat, biodiversiteit en duurzame voedselproductie. Ik zie ernaar uit om met de andere leden van de raad van bestuur de juiste randvoorwaarden te scheppen voor excellent onderwijs en onderzoek.’

Voorzitter Elbert Dijkgraaf van de raad van toezicht noemt Kroeze ‘een wereldwijd vooraanstaand wetenschapper, een inspirerend docent en een ervaren leider. We zijn ervan overtuigd dat onder haar leiding het onderwijs en onderzoek aan Wageningen University & Research in goede handen is.‘

Schoon water

Kroeze (1964) is sinds 2022 leerstoelhouder Milieusysteemanalyse bij WUR en tevens sinds 2019 directeur van WIMEK, een van de zes Wageningse onderzoeksscholen.

Van 2016 tot en met 2022 was ze leerstoelhouder Water Systems and Global Change bij WUR. Haar onderzoek omvat analyses en evaluatie van milieubeleid, gericht op het gelijktijdig verminderen van meerdere milieuproblemen in bodem, water en lucht.

Kroeze stond aan de wieg van nieuwe milieumodellen, gericht op het begrijpen van de relatie tussen menselijke activiteit en de beschikbaarheid van schoon water voor mens, landbouw en natuur in de toekomst. Voorbeelden daarvan zijn grootschalige modellen die wereldwijd gebruikt worden om de route van verontreinigende stoffen in onder meer rivieren te simuleren.

Kroeze studeerde biologie in Groningen en deed haar promotieonderzoek in Amsterdam. In 1995 kwam ze voor haar postdoc in Wageningen terecht, bij de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse. Van 2009 tot 2016 was ze als deeltijd hoogleraar verbonden aan de Open Universiteit Nederland.

Naast Kroeze, die de portefeuilles Onderwijs en Onderzoek krijgt, bestaat de raad van bestuur uit Sjoukje Heimovaara (voorzitter) en Rens Buchwaldt (Financiën en Bedrijfsvoering).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.