Visie: ‘Afslankpil lost probleem niet op’

Afslankmiddel Mysimba vergoeden uit het basispakket? WUR-hoogleraar Renger Witkamp is kritisch.
Foto Shutterstock

Het Zorginstituut adviseert om het afslankmiddel Mysimba te vergoeden uit het basispakket. WUR-hoogleraar Renger Witkamp is kritisch: ‘Het is een paardenmiddel.’

Het afslankmiddel Mysimba is al toegelaten voor de behandeling van overgewicht. Nieuw is dat het Zorginstituut de minister aanraadt het te vergoeden uit het basispakket. Hoogleraar Nutritional Biology Renger Witkamp is kritisch. ‘De aansturing van eetgedrag is complex. Dit is een paardenmiddel; de kans is groot dat het collateral damage geeft, bijwerkingen.’

Mysimba werkt in de hersenen en bestaat uit twee stoffen. ‘Naltrexon vermindert de belonende waarde van eten, het remt de genotscentra in de hersenen. Dat is ingrijpend, want die zijn verweven met andere emoties. Het andere stofje, bupropion, is een oud antidepressivum – hoe het precies de eetlust remt, is eigenlijk niet duidelijk.’ De farmacoloog ziet wat dat betreft meer in de nieuwe middelen die sinds vorig jaar op de markt zijn, zogenaamde GLP1-agonisten. Die bootsen een verzadigingshormoon na, zodat je het gevoel krijgt dat je genoeg gegeten hebt. ‘Ze grijpen niet direct in op genotscentra, maar een niveau lager en dus specifieker. Daar zijn de verwachtingen hoger van.’

Braken

De bijwerkingen van Mysimba zijn problematisch. Veel gebruikers krijgen last van misselijkheid, braken, duizeligheid of verstopping; de helft van hen stopt met de behandeling. Het Zorginstituut stelt daarom dat patiënten die na vier maanden gebruik niet zijn afgevallen, moeten stoppen met het middel. Daarnaast beperkt het advies zich tot twee patiëntengroepen: mensen met obesitas (BMI hoger dan 30) die deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie en mensen met overgewicht (BMI tussen 27 en 30) die aan een afvalprogramma deelnemen en lijden aan ziekten zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.

Zodra je met het middel stopt, val je terug in oude gewoontes

Witkamp ziet deze afslankpil niet als oplossing. ‘De patiëntengroep die er echt wat aan heeft is klein, en het probleem pak je er niet mee aan. Zodra je met het middel stopt, val je terug in oude gewoontes omdat die vooral een sociaal-maatschappelijke en economische oorzaak hebben. Uiteindelijk is de beste medische oplossing een maagverkleining of maagomleiding.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.