Open Science Community van start met Award

Bio-informaticus Justin van der Hooft is een 'lichtend voorbeeld' van open science.
De ge3Dprinte Lighthouse Award De ge-3D-printe Lighthouse Award, uiteraard gebaseerd op een open design. Foto Justin van der Hooft

Wageningen is een eigen Open Science Community rijker. Bij de officiële aftrap vorige week in Omnia van dit platform voor en door wetenschappers werd ook een Open Science Lighthouse Award uitgereikt aan een Wageningse wetenschapper. Justin van der Hooft bleek de beste papieren te hebben.

De community, kortweg OSC-W, riep de prijs in het leven als aanmoediging voor onderzoekers van WUR en gerelateerde instituten zoals NIOO-KNAW die op een onderscheidende en inspirerende manier werk maken van open science. En dan niet af en toe, maar structureel. Uit verschillende genomineerden werd universitair docent Justin van der Hooft (Bio-informatica) aangewezen als winnaar.

Data ontsluiten

Hij won de award vanwege zijn belangrijke rol bij het Paired Omics Data Platform (PoDP), een initiatief om genomische en metabolomische gegevens in een computerleesbaar formaat aan elkaar te koppelen. Die ontsluiting van data maakt het aanzienlijk eenvoudiger voor onderzoekers wereldwijd om verbanden te vinden tussen genen en metabolieten, kleine chemische componenten die iedere cel bevat. Dat kan de identificatie versnellen van tot dusver onbekende metabolieten die bijvoorbeeld antibiotische of antivirale eigenschappen hebben of die bijdragen aan een grotere gewasopbrengst.

FAIR principes

Volgens de jury is Van der Hoofts werk een toonvoorbeeld in de praktijk van de FAIR-principes: Findable, Accessible, Interoperable, Reusable. ‘Het PoDP maakt omics data vlotter vindbaar, is toegankelijk voor iedereen die wil meewerken, heeft goed nagedacht over data formats die interoperabel zijn en stimuleert hergebruik.’  

De Open Science Lighthouse Award en het start-evenement, met de gerenommeerde adviseur wetenschapsintegriteit Elisabeth Bik als keynote spreker, waren de eerste wapenfeiten van de kersverse OSC-W. Promovendus Annika Tensi, een van de grondleggers: ‘Er zijn allerlei manieren om je onderzoek toegankelijker en meer open te maken. WUR ondersteunt daar wel in – het Open Science & Education Program en de bibliotheek doen heel goed werk – maar het is ook prettig om met medeonderzoekers te kunnen sparren en ervaringen uitwisselen’, legt ze de beweegredenen uit om een Wageningse tak van de Open Science Community te initiëren. Studenten en WUR-medewerkers kunnen lid worden door zich aan te melden voor de nieuwsbrief.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.