[no]WURries: Terughoudende collega

'Onze nieuwe collega is erg verlegen. Hoe kunnen wij hem erbij halen?'

Maatje

‘Misschien is het een idee om je collega te koppelen aan een maatje binnen de leerstoelgroep. Een-op-eencontact voelt wellicht minder overweldigend voor hem. Ook kan het maatje je collega wat makkelijker overhalen om aan te sluiten bij een activiteit door hem persoonlijk uit te nodigen. Laat in ieder geval blijken dat je collega welkom is; mensen die verlegen zijn willen meestal wel graag aansluiting met de rest van de groep, maar daarvoor moeten ze even een drempeltje over.’

Fenna van der Poel, onderwijs- en onderzoeksmedewerker Animal Breeding and Genomics

Stap voor stap

‘Het is jammer wanneer een nieuwe collega niet actief meedoet met koffiepauzes en andere activiteiten. Aangezien hij al een paar maanden bij jullie werkt, ga ik ervan uit dat hij tijd heeft gekregen om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Vraag jullie collega niet bij elke gelegenheid om aan te schuiven, dat is wellicht te veel van het goede. Nodig hem eerst eens uit bij een laagdrempelig samenzijn zoals een koffiepauze en bouw het dan langzaam op. En houd rekening met de mogelijkheid dat hj misschien gewoon niet zo houdt van dit soort dingen.’

Donné Mathijssen, PhD-student Vismigratie bij Wageningen Marine Research

Verleg de focus

‘Organiseer eens een laagdrempelige activiteit waarbij het niet puur om het sociale aspect draait. Denk aan een filmavond of een werkgerelateerd uitje in plaats van een borrel. Bij die eerste hoef je nauwelijks te praten en bij de tweede activiteit geeft het raakvlak met werk een vertrouwd en veilig gevoel. Wie weet helpt dat je collega net de drempel over.’

Koen, student Biologie

Kennismaken

‘De eerste en belangrijkste stap is je nieuwe collega leren kennen, gewoon op kantoor. Ontdek wat zijn interesses zijn. Misschien doet hij niet mee aan borrels omdat hij zelf niet drinkt, of neemt hij geen deel aan sportactiviteiten omdat hij niet sportief is. Of vraag hem om samen een activiteit te organiseren die hij zelf heel leuk vindt. Hij kan jullie dan iets laten zien zonder uit zijn comfortzone te hoeven stappen en tegelijkertijd leren jullie hem beter kennen.’

M., PhD-student Agrotechnologie en Voedingswetenschappen

Blijf proberen

‘Omdat ik met zwangerschapsverlof ben geweest, er een coronacrisis was en ik ook heel druk ben, lijk ik voor mijn collega’s misschien ook wel een “buitenstaander”. Wellicht spelen dergelijke redenen ook voor jouw collega. Misschien lijkt hij afstandelijk omdat jullie een hecht “brei-clubje” zijn, met eigen humor en vastgeroeste koffiepauzes. Ga er niet vanuit dat hij erbij komt zonder dat hij wordt uitgenodigd. Blijf hem uitnodigen of vraag hem eens voor een lunchwandeling. Hoe vaker je het vraagt, hoe meer welkom en op zijn gemak hij zich zal voelen. Als hij na een tijdje nog steeds niet aanschuift, vraag hem dan meer algemeen of alles in orde is en accepteer dat hij blijkbaar meer tijd nodig heeft.’

Eirini Pegiou, PhD-student Plantenfysiologie

Next [WUR]ry:

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag vóór 25 mei naar resource@wur.nl t.a.v. noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.