[no]WURries: Vliegschaamte

Wel of niet vliegen naar de vakantiebestemming?

Echte prijs

‘Een bekend probleem. Vanuit milieuoogpunt valt er niet over te twisten dat je voor korte afstanden beter met de auto, trein of bus kunt reizen. Ik begrijp dat het zuur is: je bent heel veel geld kwijt terwijl je weet dat een vliegticket een stuk goedkoper is. Zeker nu vluchten voor onrealistisch lage tarieven worden aangeboden. Misschien valt het je makkelijker om de hogere kosten te verteren door je te realiseren dat de “echte” prijs voor een goedkope vlucht wordt betaald door toekomstige generaties en mensen die het minder goed hebben dan jij. Ik geloof dat een vakantie kunnen betalen ook betekent dat we de kosten moeten kunnen dragen van duurzaam reizen.

Paula, masterstudent Biotechnologie

Carbon-credits

‘Als je voor je plezier reist, maken een paar extra uren reistijd niet uit. De meeste mensen gebruiken die tijd om door hun Instagram-feed te scrollen. Ik had onlangs hetzelfde dilemma en loste het op door mezelf een aantal carbon-credits toe te kennen. Dat hielp mij echt om een reisplan te maken dat paste binnen mijn tijd en beschikbare budget. Er zit ook een vlucht bij, maar het lukte me toch om mijn voetafdruk te beperken tot een voor mij aanvaardbaar niveau.’

Gloria, MSc student of Biotechnology

Lifters meenemen

‘Er zijn veel manieren om je koolstof-voetafdruk te beperken! Het is goed dat je je bewust bent van het probleem, maar niet vliegen is geen “must”. Persoonlijk zou ik liever lokale initiatieven steunen om te helpen de koolstofuitstoot te beperken, in plaats van tijd besteden aan het verkrijgen van geld voor de reis. Dat zou zelfs effectiever kunnen zijn dat een andere reismethode kiezen. Maar, mocht je besluiten met de auto te gaan, dan kun je overwegen meerdere mensen mee te nemen. Daarmee verlaag je niet alleen de kosten, maar ook de uitstoot per persoon.’

Renato, exchange-student Agricultural Engineering

Compenseren

‘Dit is mijn tip: ga met het vliegtuig (dat bespaart veel geld, benzine – hoe dan ook schaars nu – en tijd) en compenseer de CO2-uitstoot via een platform als Atmosfair (www.atmosfair.de). Dat lost het probleem niet 100 procent op, maar je kunt wel je geweten sussen met de wetenschap dat je investeert in CO2-reductieprojecten. Bovendien is het waarschijnlijker goedkoper dan de auto pakken. Het platform berekent je CO2-uitstoot op basis van de afstand, aantal passagiers, type vliegtuig, etc.’

Judith Epping, masterstudent Environmental Sciences

Fijn met de trein

‘Boek een reis met de trein. Ondanks dat het de naam heeft duur te zijn, valt het in de praktijk erg mee, zeker als je op tijd boekt. Als je een interrail-ticket koopt voor een aantal dagen reizen per maand, dan ben je ook nog eens lekker flexibel. Een goede treinreis plannen door heel Europa doe je op www.bahn.de. Anders is de treinreiswinkel ook een goede plek. NS-internationaal is het niet helemaal, dus probeer die te vermijden.’

Janne Kool, onderzoeker Agro-systeemkunde

Next [WUR]ry:

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag vóór 7 juni naar resource@wur.nl t.a.v. noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.