Nieuwe landschapstuin op de campus

Het terrein tussen Orion en Omnia krijgt een complete make-over.
Foto Roelof Kleis

De natte natuurtuin bij Atlas krijgt een broertje. Het veld tussen Orion en Omnia wordt op dit moment heringericht. Dat betekent weer veel graafwerk, verplaatsingen en verschuivingen. De bestaande Walk of Fame verdwijnt.

Meest in het oog springend is de verhuizing van kunstwerk de Spijspotten. De zeven stalen potten hebben een nieuwe plek gekregen aan de westkant van Atlas. De herinrichting komt amper zeven jaar na de bouw van het ‘amfitheater’ op deze plek. Het ding, een heuvel in de vorm van een hoefijzer, werd gemaakt van zand uit de bouwput van Orion. De plek heeft nooit gefunctioneerd als amfitheater. Door de aanleg van eenzelfde bouwwerk bij Impulse was die functie feitelijk ook overbodig.   

Studenten

Door de ontwikkeling van de bedrijvenstrip en Omnia had het terrein volgens de campusontwikkelaars van het Facilitair Bedrijf een update nodig en ze schakelden daarbij de kennis en kunde van de studie Landschapsarchitectuur in. Studenten Thamar Zeinstra en Raidun Schott maakten het ontwerp, geïnspireerd op het project Nederland in 2120.

NL 2120 is een door WUR-onderzoekers uitgebrachte toekomstvisie over hoe Nederland er over een eeuw uit zou kunnen zien. Centraal staat dat bij de inrichting wordt aangesloten op de al aanwezige kwaliteiten van het landschap. Voor dit terrein gaat het dan om de aanwezige heuvel en de natheid door kwelwater.

Fonteinfietsen

Het resultaat is volgens de studenten een ‘gradiëntenrijk lijnenspel, waarin hoog en laag, nat en droog de basis vormen voor een nieuwe wereld waarin het heerlijk toeven is’. Onderdeel van die wereld zijn twee ‘fonteinfietsen’, waarmee al fietsend een fontein in werking kan worden gezet. Hoe dat er in de praktijk precies uit gaat zien zal binnenkort duidelijk worden.

In de nieuwe tuin is geen plek voor de Spijspotten. Ook de Walk of Fame verdwijnt: de promenade met tegels die belangrijk personen of gebeurtenissen memoreren is nooit echt van de grond gekomen. De tegels krijgen een nieuwe plek in het terras bij Impulse. De bankjes op het terrein, waaronder die met ‘100 Years WUR’ krijgen wel een plek in de nieuwe tuin.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.