‘Groene’ kleding in het zonnetje

Een infomarkt over duurzame mode moet studenten inspireren tot ondernemen.
Foto Shutterstock/Catherine Zibo

Green is the New Black, the Future of Fashion heet het evenement voluit, dat StartHub Wageningen donderdagavond organiseert in Plus Ultra II. Studenten en andere geïnteresseerden krijgen er een overzicht van wat Wageningen te bieden heeft op het vlak van duurzame mode. Elf starters, bedrijven en instellingen laten zien waar ze mee bezig zijn.

Het zwart uit de titel slaat op de kleurstof zwart. ‘De meest gebruikte, maar tegelijk ook meest vervuilende kleurstof in de kledingindustrie’, legt Maaike Jansen (StartHub Wageningen) uit. ‘We willen die industrie vergroenen door het gebruik van biobased materialen, het recyclen van kleding of het upcyclen van kleding in nieuwe producten.’

Upcycling

Een fraai voorbeeld van dat laatste is volgens Jansen wat ze bij het Legere des Heils in Wageningen zag. ‘Zij kregen in hun Upcycling Café een stel stropdassen binnen, waar ze eigenlijk weinig mee konden. Toen hebben ze die stropdassen aan elkaar genaaid en als keukenschort verkocht. Dat is upcyclen, een product zo verwerken dat het nieuwe waarde krijgt.’

We willen studenten laten zien dat je zelf in actie kunt komen

Maaike Jansen, StartHub Wageningen

Green is the New Black is het grootste evenement van StartHub dit jaar. Het past volgens Jansen binnen de strategie om hét centrum in Nederland te worden voor duurzaam ondernemerschap. ‘We willen studenten laten zien dat je zelf in actie kunt komen. Er zijn op het gebied van duurzame mode genoeg lokale initiatieven waar je bij aan kunt sluiten of die je kunnen inspireren om zelf een bedrijf te starten.’

Vinted

De infomarkt wordt vooraf gegaan door interviews met twee kopstukken uit de wereld van de duurzame mode. Schoolvoorbeeld van een succesverhaal is Sjuul Berden, die als WUR-student medeoprichter was van United Wardrobe. Het bedrijfje werd een megasucces en werd opgekocht door Vinted. Berden gaat letterlijk terug naar de roots van de onderneming op de campus.

De andere gast is Dieuwertje de Wagenaar, medeoprichter van het Circular Fashion Lab van WUR. Zij vertelt onder meer over de speciale duurzame jurk die bestuursvoorzitter Louise Fresco droeg tijdens de Dies van 2018. De jurk zelf wordt voor deze gelegenheid uitgeleend door Speciale Collecties van de bibliotheek van WUR.

De avond in Plus Ulta is van 07.00-09.00 uur. De entree is gratis, inclusief een drankje en borrel na. Registreren vooraf is nodig en kan hier. Er is plek voor 90 personen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.