Update: Hertelling voorbij, geen veranderingen

Studentenpartij Connect Wageningen hoopte alsnog een restzetel binnen te slepen.
Foto Roelof Kleis

Unaniem besloot de gemeenteraad van Wageningen maandagavond om de uitgebrachte stemmen bij de verkiezingen opnieuw te gaan tellen. Aanleiding was het kleine verschil waarmee Connect Wageningen een restzetel misliep. De partij haalde weliswaar een recordscore van 1931 stemmen, maar dat waren er ook precies twaalf te weinig voor een extra zetel. Na een openbare hertelling van de stemmen in het gemeentehuis bleef de zetelverdeling echter hetzelfde.

Hertelling had Connect van twee naar drie zetels kunnen brengen. Dat zou dan ten koste zijn gegaan van een zetel van GroenLinks. Die partij won de verkiezingen glansrijk en klom van zes naar acht zetels. Ook GroenLinks stemde unaniem voor hertelling. Het hertellen begon dinsdag 29 maart om half negen in het gemeentehuis. Connect zei op voorhand zich neer te zullen leggen bij de nieuwe uitslag. Na de hertelling kwam de partij uit op precies hetzelfde aantal stemmen; GroenLinks kreeg er nog zes stemmen bij. Aan de zetelverdeling verandert dus niets.

Er zijn geen aanwijzingen dat er fouten zijn gemaakt. Maar stemmen tellen blijft mensenwerk

Mark Reijerman, Connect Wageningen

‘Wij denken absoluut niet dat het stembureau slecht werk heeft geleverd’, verdedigde fractieleider Mark Reijerman eerder het verzoek om hertelling. ‘Er zijn geen aanwijzingen dat er fouten zijn gemaakt. Maar stemmen tellen blijft mensenwerk. Bij alle hertellingen zie je dat er verschillen zijn met de eerste telling. En het verschil is heel klein.’

80 ambtenaren

Het hertellen van de stemmen is een kostbare klus. Burgemeester Floor Vermeulen rekende de raad voor dat er 80 ambtenaren een dag mee zoet zullen zijn. Dat komt neer op 31.000 euro. Maar hij voegde er ook aan dat dit een hertelling niet in de weg mag staan. De raad stemde vervolgens unaniem in met de operatie.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.