GroenLinks en PvdA winnen in Wageningen

Studentenpartij Connect trekt fors meer stemmen maar blijft op 2 zetels.
Foto Roelof Kleis

GroenLinks en de PvdA zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Wageningen. Beide coalitiepartijen winnen volgens de voorlopige uitslag twee zetels. Daarmee komt GroenLinks op 8 zetels. De partij trok iets meer dan een kwart van alle stemmen en bezet daarmee bijna een derde van de 25 zetels in de raad.

In het kielzog van GroenLinks doet de PvdA het misschien nog wel beter. De sociaaldemocraten verzilverden hun deelname aan het dagelijks bestuur van de stad door het aantal zetels te verdubbelen naar 4 zetels. Die winst lijkt ten koste te zijn gegaan van de derde (huidige) coalitiepartner D66. Die partij verloor 2 van haar zetels en staat nu op 3 zetels.

De ChristenUnie, de vierde coalitiepartner, bleef op 1 zetel steken. Ook de VVD (2), studentenpartij Connect Wageningen (2) en het CDA (1) behielden hun huidige zetelaantal. De SP, voorheen 1 zetel, deed niet mee aan de verkiezingen. De opkomst is met 60,1 procent iets lager dan vier jaar geleden, toen nog 63,3 procent van de stemgerechtigde Wageningers gingen stemmen.

Connect

Ondanks de stagnatie in aantal zetels trok Connect wel aanzienlijk meer stemmen dan vier jaar geleden: 1921 nu tegen 1300 toen. Dat blijkt net te weinig voor een extra zetel. De meeste van die stemmen (335) werden in het stemlokaal op de campus behaald. Daar was de partij na GroenLinks (649 stemmen) de grootste.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.