Atlas weer opgepoetst

De gevel van Atlas wordt weer eens gepoetst. Is dat nou nodig?
Foto Roelof Kleis

Ja, zegt Jan Meeuwisz onomwonden. Hij is als projectmanager Bouwkundig Onderhoud belast met de terugkerende schoonmaakklus. Schoonmaken is volgens hem eigenlijk de enige duurzame optie om het betonnen raster van Atlas er netjes uit te laten zien.

De betonnen kooi om het eigenlijke gebouw heen is de blikvanger van Atlas. En die kooi is er niet (alleen) voor het mooi: het is de dragende constructie van het gebouw. Wat normaal is weggestopt in een gebouw, hebben de architecten van Atlas naar buiten gehaald. Feitelijk kijken we tegen het uitwendig skelet van Atlas aan. Een bijzondere architectonische vondst. Maar wel eentje met een prijskaartje.

Foto Roelof Kleis

Het uitwendig skelet heeft namelijk flink wat onderhoud nodig. Zo eens in de twee jaar, zegt Meeuwisz. ‘En in de loop van de tijd steeds iets vaker.’ Dat laatste heeft met de langzame verwering van het buitenste laagje beton te maken, legt Meeuwisz uit. ‘Er ontstaan poriën en gaatjes waar het vuil makkelijk in kan gaan zitten.’

Algen

Het vuil op het beton is een combinatie van algen, luchtvervuiling, fijnstof, uitlaatgassen en bandenslijpsel. Alle gebouwen hebben daar last van. ‘Dat zie je in heel Nederland. En in het westen nog meer dan hier’, zegt hoofd Bouw en Huisvesting Eric Steinebach. Het resultaat is dat het beton groenig uitslaat en strepen vertoont op plekken waar het water zijn weg naar beneden vindt.

Helpt dan misschien een coating? ‘Er zit er eentje op’, zegt Meeuwisz. ‘Het beton is gehydrofobeerd met een onzichtbaar laagje. Het stoot dus water af. Maar uv-stralen in het zonlicht tast die coating aan.’ En een echte verflaag is geen optie. Steinebach: ‘Dat tast het aangezicht van het gebouw aan, moet ook worden schoongemaakt en bijgewerkt, is minder duurzaam en kost meer.’

Het beton is gehydrofobeerd met een onzichtbaar laagje

Jan Meeuwisz, Facilitair Bedrijf

En dus komt er elke twee jaar een schoonmaakploeg om het beton en de kozijnen te reinigen. Een klus die zo’n vier weken in beslag neemt. In die tijd worden 5500 m2 -meer dan een halve hectare- beton en 4400 m2 aluminium schoongespoten. Dagelijks goed voor 2,5 kuub warm water, waarvan een klein deel wordt opgevangen en afgevoerd. De rest verdampt.

Planten

De schoonmaak kost zo’n 40.000 euro per keer. Sinds de oplevering van het gebouw in 2006 is het gebouw inmiddels aan de vijfde poetsbeurt toe. Overigens was het aanvankelijk de bedoeling dat het beton groene jas van klimplanten zou krijgen. Daar is het nooit van gekomen. Er waren geen geschikte planten te vinden. Planten zouden bovendien het beton aantasten.

Er is overigens wel een lichtpuntje, zegt Steinebach. ‘Het vuil op de gevel bewijst dat het gebouw fijnstof uit de lucht haalt. Dat halen we met water weg en voeren het af. Zo reinigt het gebouw dus de lucht. Elk nadeel heeft zijn voordeel.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.