De Bijbaan: Sanne helpt poetsen

'Ik kan echt de dag goed maken van de mensen die ik bezoek, ze vinden het zo leuk dat ik langskom!'
Foto Guy Ackermans

Wie:  Sanne de Bruin
Wat: huishoudelijke hulp bij hulpbehoevenden
Waarom: Dit is een work-out die ook voldoening geeft
Uurloon: €12,50

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Sanne de Bruin (26), masterstudent Gezondheid en Maatschappij. Sanne werkt als huishoudelijke hulp bij T-zorg.

‘Ik kom bij mensen thuis om te helpen met huishoudelijke taken. We kijken naar wat iemand zelf kan, en hoe ik dat kan aanvullen. Soms gaan we gezellig samen schoonmaken. De cliënt stoft bijvoorbeeld de goed bereikbare oppervlakten af waarvoor ze niet hoeven te bukken. Ik maak ondertussen juist de moeilijker bereikbare plekken schoon. Als cliënten helemaal niet mobiel zijn, pak ik de belangrijkste zaken aan om het huis goed leefbaar te houden. Belangrijke thema’s van mijn studie Gezondheid en Maatschappij zie ik terug in mijn bijbaan, zoals vergrijzing en vereenzaming. Maar ook de marktwerking in de gezondheidszorg. Ik mag bijvoorbeeld geen medicijnen aanreiken, dat doet iemand anders. De zorg die mensen thuis krijgen, is versnipperd: soms komen op één dag wel vijf zorg- of hulpverleners langs. De een komt helpen douchen en kousen aantrekken, een ander regelt het infuus. Ik vraag me af of die marktwerking nou echt effectiever is. Ook mist de helikopterview, iemand die kijkt naar het geheel.

Ik heb zelf gelukkig wel tijd om met de cliënten te praten en echt contact met ze te maken. Ik geef de mensen aandacht, ik kijk ze aan en vraag hoe het gaat. Ik kan echt de dag goed maken van de mensen die ik bezoek, ze vinden het zo leuk dat ik langskom! Soms stoppen ze zelfs iets lekkers in mijn schort om mee naar huis te nemen.

Belangrijke thema’s van mijn studie zie ik terug in mijn bijbaan, zoals vergrijzing en vereenzaming

Net alsof je je oma bezoekt. Dit werk is echt met je hoofd, hart en handen. De afwisseling met studeren heeft mij enorm geholpen bij het afmaken van mijn stageverslagen; lekker actief en echt betekenisvol voor anderen zijn. Ook leer ik iets over hoe ik zelf oud wil worden: open blijven staan voor dingen, positief blijven en een sterk sociaal netwerk zijn ontzettend belangrijk. En humor en zelfspot hebben.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.