Column Oscar: Italiaans tentamenleed

‘Ik had even de ijdele hoop dat hier inzicht zou worden getoetst.’

Vijf maanden geleden vertrok ik naar Bolzano. De hoge verwachtingen van het aantal zonuren, het skiseizoen en bovenal de ongelooflijke mooie natuur zijn meer dan uitgekomen. Van het onderwijsniveau had ik lagere verwachtingen, maar dat heeft mij positief verrast. Ik heb weliswaar mastervakken gevolgd, maar het niveau doet niet onder aan de bachelorvakken in Wageningen. Wat daaraan absoluut wel onderdoet, is de examinering. Wat mij resteert na vijf volle weken van intensieve zelfstudie is weinig meer dan één grote brok frustratie.

Wat mij resteert na vijf volle weken van intensieve zelfstudie is weinig meer dan één grote brok frustratie

Hoewel het algemeen bekend is dat de nadruk in het zuiden van Europa meer op reproductie ligt dan op begrip en toepassing, gaf het hoge niveau van de colleges me hoop dat hier toch inzicht zou worden getoetst. Dat was behoorlijk ijdele hoop, zo blijkt nu. Voor een vak van 8 ECTS – waar dus een studielast van 200 uur voor staat – is een tentamen van 10 minuten gewoonweg niet acceptabel.

In mijn mondelinge ten minutes of fame kreeg ik welgeteld drie vragen, waar ik meer dan voldoende kennis over had. Toch wilde de professor graag de precieze woorden horen die hij uit had gesproken tijdens college en ook precies in dezelfde volgorde. Meer dan eens interrumpeerde hij mij en begon hij uit te leggen wat ik een halve minuut later graag zelf had willen antwoorden. Toen ik door alle frustratie heen zo beleefd mogelijk aangaf dat ik het jammer vond dat ik mijn opgedane kennis niet kon laten zien, schoot hij in een verdedigende kramp en schermde met de moeilijkheid van een online tentamen.

Kom op zeg, het is nu al minstens de vijfde tentamenperiode die online wordt afgenomen! Van onze kant hebben wij vier maanden lang iedere week colleges gevolgd en in het lab gestaan, dan moet je aan het einde van de rit al die inspanning ook adequaat toetsen. Dat ben je in deze wederkerige relatie aan je ijverige studenten verschuldigd.

Italiaanse studenten zijn overduidelijk getraind in dit kunstje

Gek genoeg fietsten alle Italiaanse studenten er wel zo doorheen. Zij zijn overduidelijk getraind in dit kunstje en weten moeiteloos door de ongeïnspireerde hoepeltjes te springen die ze krijgen voorgehouden. Een volgende keer kan ik beter de stem van de professor opnemen tijdens college om hem precies zijn eigen woorden terug te laten horen. Het lijkt erop dat hij daar naar op zoek is.

Al met al kan ik rustig zeggen dat dit by far de meest onbevredigende tentamenperiode was die ik ooit heb gehad. Normaal zou ik met de achterkant van mijn hand even mijn voorhoofd voelen bij de volgende gedachte, maar ik kan haast niet wachten tot ik weer tentamens in Wageningen mag maken.

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en studeert deze periode in Bolzano, Italië.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.