Column Sjoukje Osinga: Lijstenbrij

Cijfers invoeren is makkelijk. In theorie dan, hè.

Denk niet dat je als docent klaar bent als het tentamen is nagekeken, want dan moet je nog de cijfers invoeren. Prima te doen als er maar één cijfer per student is. Maar wee je gebeente als je deelcijfers hebt uit verschillende systemen (Osiris, Brightspace, ANS en natuurlijk je eigen Excel-bestanden). Die cijfers moet je samenvoegen, en dan begint het gedonder.

In theorie is het makkelijk. Maar ik ben elk jaar weer een halve dag aan het klooien. Ik schaam mij altijd een beetje, want hoezo kan ik dit niet in één keer goed doen? Ik werk nota bene bij Informatica!
Om cijfers te combineren moeten de studentenlijsten even lang en volledig zijn, maar dat zijn ze nooit. Er vallen studenten af of ze komen erbij. Sommigen hebben alleen het tentamen herkanst, en dus moet je hun deelcijfers van vorig jaar terugvinden. En er zijn spookstudenten. Het koppelen van de lijsten vereist secuur knip- en plakwerk. Je bent altijd studenten kwijt of je houdt er een paar over.

Sommige lijsten zijn gesorteerd op studentnummer, andere op useraccount, of, nog erger, alleen op naam. Dit maakt combineren een hachelijke onderneming. Stel, je hebt James Bond met studentnummer 007, en Hermione Bond met studentnummer 008. Twee lijsten worden samengevoegd, de ene gesorteerd op studentnummer (Cijfer1), de andere op naam (Cijfer2). Dan kan er dit gebeuren:

StudentnummerCijfer1NaamCijfer2Eindcijfer
0076Bond, H108
0088Bond, J67

De minieme verschillen in de naam vallen niet op, maar 007 wordt hier gematst, terwijl 008 tekort wordt gedaan. Dit lijkt fictief, maar het is mij weleens overkomen. Gelukkig vroeg Hermione destijds om opheldering en kon ik het rechtzetten. James was minder blij. Voor mij was het gênant.

Na een spontane coming-out bij een aantal willekeurige docenten bleek dat ik niet de enige ben die worstelt met cijfers. Ze barstten los met het ene na het andere angstaanjagende voorbeeld. Deze lijstenbrij is frustrerend, tijdrovend, en foutgevoelig. Uiteraard zal ik het zelf nóóit meer verkeerd doen. Maar hoeveel Hermiones zouden er inmiddels gepiepeld zijn in de cijferregistratie van WUR?

Sjoukje Osinga (55) is universitair docent bij Information Technology. Ze zingt alt in het Wageningse kamerkoor Musica Vocale, heeft drie studerende zoons en kijkt graag met haar man vogels in de Binnenveldse Hooilanden.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.