[De Neus] Meer waardering voor studenten

Nieuws met een luchtje.

Ook bardiensten draaien moet studenten studiepunten opleveren, vindt rector in spe Caroline Cruise.

Voor wetenschappelijk personeel wordt dit jaar het systeem Erkennen en Waarderen van kracht, een manier van beoordelen waarmee onderzoekers op meer capaciteiten beoordeeld worden dan alleen het scoren van citaties en het binnenharken van geld. Iets dergelijks wil de nieuwe rector – volgens de nog geheime notitie Maak een punt van een punt –  ook voor studenten invoeren.

Officieel wil Cruise er nog niet op ingaan. ‘Ik wil mijn voorganger niet voor de voeten lopen.’ Maar uit betrouwbare bron wordt duidelijk dat ze haar termijn wil beginnen met een klapper. Punten halen kan voortaan op meerdere manieren. Het bindend studieadvies blijft, maar de beoordeling wordt breder van opzet.

Alhoewel de invulling nog ongewis is, lijkt het erop dat straks bijvoorbeeld ook het draaien van bardiensten, creatief zijn met ChatGPT of hyperactief zijn op sociale media scoren.

Studenten zijn ook mensen. Laten we hen dan ook zo benaderen en in alle aspecten van hun wezen waarderen

Bovendien kunnen mindere prestaties op het ene vlak worden vereffend op een ander terrein. Regelmatig afwassen op de afdeling compenseert in die optiek voor een slecht punt voor Computer Modelling of Biomolecules.

‘Ja, goh, ik weet niet wat ik daarvan moet vinden’, reageert Joyce Mineur van de Student Council. ‘Ik houd eigenlijk helemaal niet van afwassen en ik ben net van X  afgegaan. Mijn ouders zullen er niet blij mee zijn, dat weet ik zeker. Zij vinden punten heel belangrijk. Ik vind de timing ook nogal ruk. Ik heb net hard zitten blokken voor Advanced Statistics. Was dat dan allemaal voor niks?’

Arnie te Regt, voorzitter van de commissie Erkennen en Waarderen is daarentegen wel enthousiast. ‘Dit is een enorme erkenning en waardering voor het werk van onze commissie. Studenten zijn ook mensen. Laten we hen dan ook zo benaderen en in alle aspecten van hun wezen waarderen. Een punt is per slot van rekening ook maar een mening.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.