Voeding kan chronisch zieke patiënt fitter houden

Een speciaal dieet ging spierafbraak tegen in zieke muizen.
Muizen die een dieet kregen met extra eiwit, leucine en ontstekingsremmende voedingsstoffen behielden de normale dikte van hun spiervezels en hadden ze een gezondere rechterhartkamer, blijkt uit onderzoek van Paulien Vinke. Foto Shutterstock

Een aangepast dieet biedt kansen om het leven van PAH-patiënten te verbeteren, concludeert Paulien Vinke in haar proefschrift.

PAH, ofwel pulmonale arteriële hypertensie, is een chronische ziekte waarbij een hoge bloeddruk in de longen kan leiden tot schade aan spieren en hart. Patiënten hebben daarom vaak last van een verminderde conditie en spierkracht. Paulien Vinke vond in haar promotieonderzoek dat speciale voeding deze symptomen wellicht kan verhelpen.

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een zeldzame chronische ziekte waarbij patiënten een hoge bloeddruk in de longen hebben, die wordt veroorzaakt door beschadiging en vernauwing van de longaders. Op den duur leidt dit tot een vergrote rechterhartkamer, hartfalen en vroeg overlijden. PAH-patiënten hebben daarbij een verminderde conditie door verlies van spiermassa en spierfunctie, wat de kwaliteit van leven verlaagt. Daarin kan voeding een verschil maken, zo stelt Paulien Vinke (Humane Voeding en Gezondheid) in haar proefschrift, dat ze in december verdedigde. In het onderzoek werkte Vinke samen met de Universiteit van Leipzig en het Erasmus MC.

IJzertekort

Vinke onderzocht de gehalten van vitamines en mineralen die een verband houden met vermoeidheid in PAH-patiënten. Bij diagnose had ruim veertig procent van de patiënten een tekort aan ijzer. Na anderhalf jaar behandeling met medicijnen had bijna een derde van de patiënten nog steeds te weinig ijzer. Het tekort wordt mede veroorzaakt door onderliggende chronische ontstekingen en is direct gerelateerd aan een slechtere conditie.

Ook een veelgebruikt medicijn in de behandeling van PAH, zogenoemde protonpomp inhibitoren, kan bijdragen aan onderliggende ontstekingen en spierverlies, hoewel het vaak samen met ontstekingsremmers wordt gegeven.

Muizen op dieet

Vinke testte daarop in een dierproef of muizen met dezelfde ziekte betere spieren en een gezondere rechterhartkamer hadden als ze een dieet kregen met extra eiwit, leucine en ontstekingsremmende voedingsstoffen (visolie en prebiotica). Wat bleek? Waar zieke muizen op normaal dieet een verdikte hartkamer, fibrose en dunnere spieren kregen, behielden de muizen op het speciale dieet de normale dikte van hun spiervezels en hadden ze een gezondere rechterhartkamer.

Een aangepast dieet biedt dus kansen om de levenskwaliteit van PAH-patiënten te verbeteren, concludeert Vinke. Hoe voeding precies in het pakket aan behandelingen kan passen voor PAH-patiënten, is de volgende stap in het onderzoek.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.