Nieuwe mijlpaal promoties

Zonder feestgedruis heeft WUR gisteren de 8000-ste promovendus afgeleverd.
Het 8000-ste proefschrift gaat over paarse paprika’s. Foto Shutterstock

De Chinese Ying Liu was gisteren aan het einde van de middag de gelukkige. Alhoewel gelukkig, ze kreeg er niks voor. De 7500-ste promotie in maart vorig jaar, vlak na het uitbreken van corona, leverde promovendus Mark Roosjen destijds nog een gouden koker op.

Ying Liu moest het doen met de eer, maar is er desondanks blij mee. ‘Acht is een geluksgetal in China en wordt geassocieerd met rijkdom.’ Liu promoveerde op een onderzoek naar kleurstof in paarse paprika’s. Die pigmenten (anthocyanen) helpen tegen chronische ontstekingen. Liu vogelde uit hoe je de plant kunt aansporen paars te worden en te blijven. Tijdens het rijpen verliest de paprika normaal gesproken namelijk kleur. Decoding purple pepper’s dress code is de speelse titel van haar kleurige proefschrift.

Tempo

Ying Liu (32) loopt al geruime tijd rond in Wageningen. Na haar bachelor aan de Hebei Agricultural University in China kwam ze in 2013 naar Wageningen en deed twee masterstudies in de plantenwetenschap. Haar masterthesis over de paarse paprika kreeg een vervolg in een promotietraject. Ook als postdoc blijft ze in Wageningen, bij de leerstoelgroep Tuinbouw en Productfysiologie. 

WUR levert in hoog tempo promovendi af. Het laatste decennium zijn er dat rond de honderd per jaar. De 5000-ste promotie was in 2011, de 6000-ste in 2015, de 7000-ste in het jubileumjaar 2018. De allereerste promotie was in november 1920, ruim twee jaar na de oprichting van de Landbouwhogeschool, zoals de universiteit toen heette.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.