Klimaattop #7: Amazone

Serie over WUR op de klimaattop. Deel 7: Marielos Peña-Claros.
Foto Shutterstock Foto Shutterstock

In Glasgow waren wereldleiders van zo’n tweehonderd landen tot en met 12 november bijeen voor de klimaattop, de COP26. Resource maakt rondom de COP26 een serie met WUR-experts en studenten over onderwerpen die spelen. Dit keer Marielos Peña-Claros, persoonlijk hoogleraar Bosecologie en Bosbeheer over de toestand van het Amazonegebied.

Marielos Peña-Claros, persoonlijk hoogleraar Bosecologie en Bosbeheer, presenteerde samen met anderen een rapport van het Science Panel for the Amazon over de toestand van het Amazonegebied tijdens de klimaattop in Glasgow.

Het Scientific Panel bestaat uit zo’n 200  wetenschappers, vooral uit het Amazonegebied, die onder auspiciën van de VN de huidige toestand in de Amazone in kaart brengt en beoordeelt welke maatregelen nodig zijn om het gebied duurzaam te beschermen en te ontwikkelen.

Het rapport benadrukt de grote diversiteit van de regio (zowel qua cultuur, soortenrijkdom als ecosystemen), de rol van het grootste tropisch bos op aarde bij de matiging van de klimaatverandering en de rol van het gebied in de mondiale watercyclus en de regulering van weerextremen, zegt Peña-Claros. De Amazone zorgt voor regenval in grote delen van Latijns-Amerika, waaronder landbouwgebieden. De ontbossing beïnvloedt deze watercyclus, wat leidt tot toenemende droogte en woestijnvorming in delen van het Amazonegebied en daarbuiten.

Bio-economie

Peña-Claros is blij dat op COP26 overeenstemming is bereikt over een stop op ontbossing in 2030. Ze adviseert om over de uitvoering na te denken. Op basis van het Amazone-rapport moet er snel een moratorium op ontbossing komen in kwetsbare delen van het Amazonegebied die nu een tipping point naderen van onherstelbare schade.

Maar alleen de ontbossing stoppen is niet genoeg, constateert het rapport, want er wonen miljoenen mensen in het Amazonegebied. Daarom bevat het rapport ook aanbevelingen en strategieën voor duurzame ontwikkelingstrajecten in het Amazonegebied, om het welzijn van de bevolking te verbeteren.

Zo adviseert het rapport de ontwikkeling van een bio-economie, gebaseerd op natuurlijke bossen en rivieren. ‘We moeten de bestaande landbouwsystemen verduurzamen, waardoor de noodzaak om nieuwe landbouwgrond te ontginnen, landspeculatie, illegale houtkap en veehouderij zullen verminderen.’

Het rapport wordt later dit jaar besproken met vertegenwoordigers van de Amazon Cooperation Treaty Organization, een intergouvernementele organisatie van acht Amazonelanden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.