Wetenschap op het doek

Filmfestival InScience doet Wageningen aan. Met nabesprekingen van films door wetenschappers van WUR.

InScience On Tour heet het programma, waarmee het hoofdfestival -dat nu aan de gang is -na afloop het land in trekt. Een kleine selectie van de beste films is te zien in bioscopen in Amsterdan, Rotterdam, Tilburg, Breda, Eindhoven, Twente, Maastricht en Wageningen. In het Heerenstraat Theater draaien volgende week zaterdag en zondag vier films.

Vogels

Een van die vier films is de documentaire Birds of America van Jacques Leouille. De filmmaker reisde de 19de eeuwse natuurhistoricus en tekenaar John James Audubon (1785-1851) na, de maker van het monumentale boek waar de documentaire naar is vernoemd. Audubon maakte het boek tussen 1827 en 1838. Wat is er nog over van de landschappen en de fauna die hij aantrof en vastlegde?

De voorstelling op zondagmiddag wordt nabesproken door natuurfilmer Melchert Meijer zu Schlochtern en conservator Anneke Groen van de Speciale Collecties van de bibliotheek van WUR. Meijer zu Schlochtern zal beelden laten zien van de film Grutto! waaraan hij werkt. Groen neemt een aantal bijzondere boeken mee van Nederlandse natuurhistorici.

Hoe voor elke generatie het referentiebeeld van de natuur verandert

Anneke Groen, conservator Speciale Collecties, WUR-bibliotheek

‘Nee, geen Audubon’, zegt Groen. ‘Die hebben we niet in de collectie. Die boeken waren zelfs in zijn tijd al erg kostbaar. Er is in ons land maar een instelling die ze heeft en dat is Teylers Museum in Haarlem. Daar is op dit moment een tentoonstelling over Audubon. Alle vijf delen van Birds of America zijn daar te zien. Allemaal uit de eigen collectie.’

Ornithologia

Groen gaat in haar lezing in op het thema landschapsanamnese. ‘Oftewel hoe voor elke generatie het referentiebeeld van de natuur verandert. Dat kun je mooi laten zien aan de hand van vogelboeken uit verschillende periodes die ik meeneem.: De Nederlandse vogels (Schlegel), Ornithologia Neerlandica (Van Oordt) en Het Vogeljaar (Thijsse).

Op het programma staan verder de films In Silico, Citizen Nobel en By the Throat. Alle vier de films worden zowel op zaterdag als zondag gedraaid. Bij een van de twee vertoningen is er een randprogramma met sprekers. InScience is dit weekeinde nog life te zien in Nijmegen. Een speciale online versie van het filmfestival loopt tot en met volgend weekeinde.

UPDATE: vanwege de nieuwe coronamaatregelen is het randprogramma van de voorstellingen afgeblazen. Er zijn dus geen nabesprekingen. De voorstelling gaan wel gewoon door.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.