Geen QR-code, wel mondkapje in hoger onderwijs

Dat maakte het kabinet dinsdag bekend tijdens de persconferentie.
Studenten in de hal van Aurora Studenten in de hal van Aurora. Foto Guy Ackermans

Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen moeten vanaf zaterdag weer een mondkapje dragen als ze door de gebouwen lopen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro. Anderhalve meter afstand houden hoeft niet.

Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekendgemaakt. De mondkapjes zijn in het mbo en hoger onderwijs verplicht ‘als mensen van A naar B lopen, dus in de gangen, bibliotheken en kantines, tussen de lessen en colleges door’, zei demissionair premier Rutte. ‘Niet als je zit tijdens de les (dus in de klas of collegezaal).’

Geen anderhalve meter

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt weer, vooral onder ongevaccineerden. Op dit moment is 13 procent van de volwassenen nog niet gevaccineerd, zei demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid). Rutte en De Jonge kondigden nieuwe coronamaatregelen aan.

Behalve de mondkapjes verandert er voorlopig niets in het hoger onderwijs. De anderhalve meter afstand is een advies, maar hogescholen en universiteiten hoeven hun onderwijs niet aan te passen. Dat laat het ministerie van Onderwijs weten. ‘Onderwijs is zo belangrijk dat ervoor gekozen is om het ongemoeid te laten’, zegt woordvoerder Michiel Hendrikx.

Het coronatoegangsbewijs wordt straks wel vaker gebruikt, bijvoorbeeld op terrassen, in musea, op kermissen, bij sportscholen enzovoorts. Maar de twee bewindslieden zeiden niets over toegangsbewijzen voor het mbo en hoger onderwijs.

Geen QR-code

Studenten hoeven op de campus dus geen QR-code te laten zien. In de aanloop naar de persconferentie lekte uit dat het kabinet zo’n coronatoegangsbewijs voor de campus overwoog. Die mogelijkheid staat al wel in de wet.
Maar universiteiten en hogescholen hebben er praktische en principiële bezwaren tegen. Ze vrezen voor de toegankelijkheid van het onderwijs en stellen ook dat het niet haalbaar is om iedereen te checken.

Wel wordt het wellicht mogelijk dat werkgevers hun medewerkers om een QR-code kunnen vragen. Dat kan gevolgen kunnen hebben voor ongevaccineerde medewerkers in het hoger onderwijs.

Wet aangepast

Maar daarvoor moet eerst de wet aangepast worden. Volgende week vrijdag is er een nieuwe persconferentie en dan maken Rutte en De Jonge bekend of ze die wetswijzigingen nog steeds nodig vinden.
Mensen krijgen ook weer het dringende advies om thuis te werken als dat kan, minstens de helft van de werkweek. Verder kunnen ze maar beter buiten de spits reizen, adviseert het kabinet.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.