‘We mogen weer, we gaan weer los’

Vreugde bij studentenverenigingen over de heropening van de maatschappij (en de sociëteit).
Borrel. Foto KSV Franciscus

‘Goedenavond. Het land gaat weer open.’ Met die woorden begon Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op dinsdag 15 februari zijn persconferentie over de coronapandemie. Kort samengevat: het land gaat open in drie stappen en op vrijdag 25 februari vervallen de meeste coronamaatregelen.

Het nieuws werd met vreugde ontvangen bij de Wageningse studentenverenigingen. ‘We mogen weer, we gaan weer los’, zegt Sil Penders, vijfdejaars lid en voorzitter van WSV Ceres. ‘Na twee jaar corona gaan we de vereniging weer zoals vanouds beleven. Ik kan het bijna niet geloven.’

Ouderwets borrelen

Vanaf vandaag (vrijdag 18 februari) vervallen de regels omtrent anderhalve meter afstand, vaste zitplaatsen en mondkapjes. ‘Dan heb je al snel een vereniging zoals ik die ken van vroeger’, zegt Penders. Wel moeten leden nog een coronatoegangsbewijs laten zien en geldt er een maximum van vijfhonderd bezoekers. ‘We hebben achthonderd leden, dus ik kan me voorstellen dat er vier- á vijfhonderd naar de kroeg komen.’ Ook is er nog sprake van een vroege sluitingstijd van 01.00 uur ’s nachts. De vrijdag daarop gelden weer de normale sluitingstijden. ‘Dan heb je het over een uurtje of vier á vijf’, aldus Penders, die ook blij is dat de borrelavonden er weer meer zoals vanouds gaan uitzien.

Ik kan het bijna niet geloven

Sil Penders, voorzitter WSV Ceres

Ook bij KSV Franciscus overheerst blijdschap. Voorzitter Djoeke Dankloff: ‘Dit is echt een nieuwe stap en het komt precies op tijd voor ons lustrum. Dat gaan we dus heel groots vieren. Mensen kunnen niet wachten om weer hutje mutje hier te staan met z’n allen.’ Dankloff verwacht dan ook dat het vandaag al behoorlijk druk kan worden bij de vrijdagmiddagborrel. ‘Meestal duurt die tot een uurtje of acht, maar ik zie het wel één uur ’s nachts worden vandaag.’ Op vrijdag 25 februari – de dag dat bijna alle coronamaatregelen vervallen – staat een songfestival voor de Franciscanen gepland. ‘Ik denk dat het een leuk feestje gaat worden.’

Open feesten

Sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn een open feesten niet meer voorgekomen. Van oudsher vinden die elke donderdag plaats bij Ceres, SSR-W, KSV Franciscus of Unitas. ‘Ons eerste open feest is op 21 april’, vertelt Dankloff. ‘Het is superleuk om onze leden te verwelkomen, maar je wil ook mensen die niet lid zijn een mooi feestje geven. Zelf ben ik in mijn eerste jaar veel naar open feesten geweest. Ik verwacht dat er snel weer meer worden ingepland.’

Welzijn

De terugkeer naar een open samenleving is goed nieuws voor het welzijn van studenten, zegt Dankloff. ‘Ik denk dat iedereen op dit moment heeft zitten wachten. Corona heeft voor best veel mentale problemen gezorgd, ook vanwege het gebrek aan structuur. Studenten moesten vaak alles vanuit hun studentenkamer doen, van studeren tot sporten tot het bijwonen van verenigingsactiviteiten. Nu kan je weer om vijf uur wegfietsen van de campus en je studiedag ook echt voorbij is. Daarna op de fiets naar je sport- of studentenvereniging voor een ontspanningsmoment. Zo mooi dat dat weer kan.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.