Zo ontsnapt een mug

Als we naar een mug slaan, helpen we hem juist te ontsnappen.
Foto Shutterstock

Dat blijkt uit onderzoek waarop biomechanicus Antoine Cribellier is gepromoveerd. Hij bestudeerde onder meer de rol van luchtstromen op het vluchtgedrag van muggen. Daartoe ontwikkelde hij een zogeheten mechanische vliegenmepper die model staat voor een mensenhand. Het apparaatje ziet eruit als een doorzichtige cylinder met een zuiger.

De beweegbare zuiger fungeert als hand, die naar een in de cylinder losgelaten mug slaat. Zo testte Cribellier zowel dag- als nachtactieve muggen in het donker, bij schemerlicht en in vol daglicht. High-speed camera’s legden de ontsnappingen met 12.500 beeldjes per seconde vast. Die bewegingen relateerde hij aan de aerodynamische krachten die door de ‘hand’ werden opgewekt.

Voor 40 procent gaat het om passief surfen

Antoine Cribellier, onderzoeker Experimentele Zoologie

Het resultaat verklaart waarom muggen, en waarschijnlijk ook andere insecten, vaak de dans ontspringen. De beestjes blijken dankbaar gebruik te maken van de opgewekte luchtstroom. De stroom duwt muggen niet alleen weg, maar triggert ook een actieve vluchtreactie. Oftewel, door te slaan helpen we de mug weg te komen.

Versnelling

‘Voor veertig procent gaat het om passief surfen’, zegt Cribellier. ’Zestig procent van de manoeuvre wordt door de mug zelf gegenereerd. Tijdens de ontsnapping zie je een duidelijke versnelling van de ‘hand’ af.’ Die rol van de lucht mag volgens Cribellier overigens nauwelijks verrassend heten. ‘In een vliegenmepper zitten ook gaatjes. Dat is om de luchtstroom zo klein mogelijk te maken.’  

Lees hier het volledige verhaal.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.