Welke vrouw volgt Louise Fresco op?

In de wandelgangen worden al namen genoemd.
Foto Shutterstock

Louise O. Fresco is bestuursvoorzitter van WUR tot juni volgend jaar. WUR zoekt een opvolger, bij voorkeur opnieuw een vrouw. Er circuleren al namen in het geruchtencircuit.

Wat te denken van:

  • Carola Schouten

Nu nog demissionair minister van LNV. Of ze opnieuw minister wordt / wil worden in het volgende kabinet, is onzeker. Beschikt door haar huidige functie over een uitstekend politiek-bestuurlijk netwerk. Minpuntje: ze heeft geen onderzoeksachtergrond in het Wageningse domein.

  • Edith Schippers

Voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op dit moment president van DSM Nederland. Sinds vorig jaar voorzitter van Foodvalley NL. Heeft bestuurlijke ervaring, een groot politiek netwerk en voeling met onderzoek op gebied van voeding en gezondheid.

  • Barbara Baarsma

Hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank. Voormalig lid van de SER en gewezen directeur van een adviesbureau voor economisch onderzoek. Geeft geregeld haar mening in tv-programma’s. Minder bestuurlijke ervaring dan bovengenoemde kandidaten.

  • Margrethe Jonkman

Research&Developmentdirecteur van zuivelconcern FrieslandCampina en voorzitter Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) van de topsector Agri&Food. Ook toezichthouder van het universitair medisch centrum in Groningen. Is een Wagenings alumnus; ze studeerde Food Technology. Ze heeft bestuurlijke ervaring en heeft onlangs Wageningen Research beoordeeld, dus ze is goed bekend met Wagenings onderzoek en innovatie. Zit minder in het politieke circuit.

  • Rianne Letschert

Rector magnificus van de Universiteit Maastricht. Voormalig hoogleraar Internationaal Recht. Heeft in Maastricht leiderschap getoond door de interactie tussen universiteit en provincie nieuw leven in te blazen. Er is één probleem: ze wordt per 1 november al collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht.

  • Marietje Schaake

Directeur van het Cyber Policy Center van Stanford University. Privacy-expert en kenner van artificial intelligence. Zat tien jaar in het Europees parlement. Heeft universitaire achtergrond en politiek netwerk. Jong. Zit niet in het Wageningse kennisdomein, maar dat kun je ook een voordeel noemen.

  • Gerda Verburg

Voormalig landbouwminister, daarna permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de wereldvoedselorganisatie FAO. Momenteel is zij coördinator van het Scaling Up Nutrition (SUN)-programma van de Verenigde Naties in Zwitserland. Ervaren bestuurder, groot netwerk.

  • Agnes Kalibata

Landbouwwetenschapper en voormalig landbouwminister uit Rwanda. Nu president van de Alliance for the Green Revolution in Africa (AGRA). Deze maand speciale afgezant van de Food Systems-top van de VN.   

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.