Column Joshua Wambugu: Nieuwe rector

De opvolger moet het welzijn van de WUR-gemeenschap op de eerste plaats zetten.

WUR zoekt een opvolger voor scheidend rector magnificus Arthur Mol. Over welke kwaliteiten en principes zou de nieuwe ‘Arthur Mol’ moeten beschikken? Met meer dan tweehonderd voltijd hoogleraren zullen de eisen en de selectieprocedure voor een opvolger naar verwachting zwaar zijn. Uiteraard moeten de kandidaten de nodige prestaties op het gebied van onderzoek en onderwijs op hun naam hebben. Maar deze twee basiseisen zouden niet de enige voorwaarden moeten zijn in het selectieproces. De functie-eisen en het selectieproces zouden ook de focus moeten leggen op concrete ervaring op het gebied van omgaan met geestelijk welzijn, diversiteit & inclusie, (on)gelijkheid en rechtvaardigheid voor en binnen de WUR-gemeenschap.

De opvolger moet het welzijn van de WUR-gemeenschap op de eerste plaats zetten zodat WUR hoog blijft scoren in rankings

En, ook belangrijk, gegarandeerde voortzetting van de aanpak van structureel, institutioneel en dagelijks racisme, sociale onveiligheid vanuit respect voor iedereen.

In het recente verleden is gebleken dat er bij WUR sprake is van vooroordelen, discriminatie en structureel racisme in beslissingen rondom het toelatingsbeleid, ongelijke vertegenwoordiging en vergoedingen voor beurspromovendi. Als hoeder van WUR heeft de rector de belangrijke taak WUR door alle seizoenen te leiden, door goede en slechte tijden, door dik en dun.

Ik heb het voorrecht en genoegen gehad om zowel informeel als formeel tijdens bijeenkomsten van de studentenraad in gesprek te zijn geweest met de rector en ik ken zijn toewijding aan WUR en zijn wens om in het belang van WUR en haar gemeenschap te handelen. Hoewel hij veerkracht heeft getoond in hoe hij de organisatie door vele goede en moeilijke tijden, zoals de coronapandemie, heeft geleid, zijn er nog meer dan genoeg onafgemaakte zaken waarmee zijn opvolger aan de slag kan.

De nieuwe rector kan zeker te rade gaan bij zijn of haar voorganger. De opvolger moet beschikken over een onzelfzuchtig karakter om de rol van bewaarder van het onderwijs, onderzoek en duurzaamheid te behouden en te verankeren voor een sterke WUR-gemeenschap waarin de roep om diversiteit, inclusie, gelijkheid en rechtvaardigheid realiteit is. Tot slot zou de opvolger het welzijn van de WUR-gemeenschap op de eerste plaats moeten zetten zodat WUR hoog blijft scoren in Nederlandse en internationale rankings.

Alle geselecteerde kandidaten: veel succes gewenst!

Joshua Wambugu (40) uit Kenia is promovendus bij de leerstoelgroepen Marine Animal Ecology en Environmental Policy. Bij  het DARE-project is hij social safety guide en lid van het coördinatieteam. Hij houdt van koken, wandelen en vogels kijken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.