‘Wagenings onderzoek mist holistisch perspectief’

Studenten gebruiken Fresco's oude fiets om te illustreren dat alles samenhangt.
Fresco fiets Na de actie zal de fiets weer in elkaar worden gezet. Foto Coretta Jongeling

Een wiel, een zadel, een ketting. Nutteloos als ze niet aan elkaar zitten en elkaar ondersteunen. Fresco’s fiets, bij haar afscheid weggegeven ‘aan een student zonder goede fiets’, hing maandag in onderdelen bij de ingang van Forum. Illustratief voor het Wageningse onderzoek, aldus actievoerders van onder meer The Jester.

‘We willen met deze actie reflecteren op hoe WUR probeert wereldproblemen zoals de klimaatcrisis op te lossen’, zegt een masterstudent die meewerkte aan het kunstwerk. ‘WUR reduceert die problemen tot afzonderlijke stukjes. Er wordt onderzoek gedaan naar stikstof, CO2-uitstoot en voedselzekerheid. Maar wat er nodig is, is een holistisch perspectief. We moeten kijken naar het grotere geheel: hoe hangen al die onderdelen samen?’

De fiets vóór de weggeefactie

‘Fresco heeft geprobeerd om met OneWageningen de universiteitstak en de onderzoekstak dichter bij elkaar te brengen, maar dat was vooral organisatorisch en is wat ons betreft niet voldoende geweest. Ook tijdens de opening van het academisch jaar bleek weer dat WUR denkt de problemen op te lossen als afzonderlijke challenges. Maar alles heeft invloed op elkaar, je kunt dat niet reduceren tot de onderdelen.’

Geen show

Een ander pijnpunt is de weggeefactie zelf. ‘Je hoeft er geen show van te maken als je iemand wilt helpen. Ze had ook gewoon de fiets aan het asielzoekerscentrum kunnen geven, zonder bijeenkomst of fotomoment.’

Overigens zal de fiets niet verloren gaan, het idee is om hem na deze actie weer in elkaar te zetten en weg te geven aan iemand die hem daadwerkelijk nodig heeft. Dat kan waarschijnlijk al snel, want de beveiliging wilde niks weten van de actie. Die noemden de fiets ‘afval’ en wilde het niet voor de deur hebben. Een nieuwe poging bij Atlas werd ook binnen een half uur afgebroken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.