Actievoerders: ABP wil ontbossing voorkomen

Het pensioenfonds gaat zijn investeringsbeleid aanpassen met Wageningse tips.
Foto Shutterstock

ABP gaat zijn Sustainable & Responsible Investment Policy herschrijven voor investeringen in bedrijven die ontbossing en verlies van biodiversiteit veroorzaken. Dat meldt een groep kritische WUR-medewerkers die met ABP heeft overlegd.

Deze medewerkers, verenigd in de groep ‘Grey Hair, Green Forests’, voeren actie tegen beleggingen van ABP in veeteelt- en mijnbouwbedrijven in Brazilië. Volgens de WUR-medewerkers heeft ABP geen heldere criteria opgenomen in zijn investeringsbeleid over hoe ontbossing, CO2-uitstoot en verlies van biodiversiteit te voorkomen.

Tijdens een overleg op 9 september jongstleden adviseerden de WUR-medewerkers het pensioenfonds hoe die de impact van zijn investeringen beter kan monitoren en hoe ABP als aandeelhouder actief om informatie kan vragen of de productie van een bedrijf wel duurzaam is. ABP zegde in het overleg toe dat het deze kritiek zal meenemen in een revisie van zijn Sustainable & Responsible Investment Policy in november. De implementatie van deze visie moet medio volgend jaar zijn beslag krijgen.

Contact

Het overleg tussen de WUR-medewerkers en ABP was constructief, melden de actievoerders in een blog. ABP wil in contact blijven met de WUR’ers om te overleggen hoe ontbossing te vermijden.

Los daarvan heeft een groep medewerkers van meerdere universiteiten aangekondigd om een rechtszaak te beginnen tegen ABP. De medewerkers willen een moratorium op investeringen van ABP in fossiele brandstoffen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.