De Zaaier besmeurd met olie (update)

Vanochtend is de Zaaier, die eerder besmeurd werd met olie, schoongemaakt.
Foto Roelof Kleis

[Update]
De Zaaier staat er weer fris bij. Schoonmakers hebben vanmorgen de olie van het beeld gespoten. Naar verluidt was het frituurvet dat actievoerders vorige week over het beeld gooiden. Het beeld zelf is met warm water gereinigd, de sokkel met een sopje.

[Oorspronkelijk bericht van 10 november]

Het iconische beeld de Zaaier is wel vaker mikpunt van activisten. Maar verder dan ludieke aankledingen en spandoeken ging het niet. Activisten van End Fossil hebben daar afgelopen nacht mee gebroken. Zij besmeurden het beeld en de sokkel met olie. Daarmee is volgens WUR de grens naar vandalisme overschreden.

‘En dat baart ons zorgen’, zegt woordvoerder Jan-Willem Bol. ‘Er is bij ons ruimte voor uitingen van protest, maar olie gieten over een standbeeld gaat een stap verder.’ Desondanks gaat WUR volgens Bol geen aangifte doen. ‘Maar we spreken onze zorg over deze ontwikkeling wel uit.’ Medewerkers van WUR hebben de uitingen (onder meer ‘Stop collaborating with murderers’) ’s ochtends vroeg weggehaald. Op Instagram postte de actiegroep een filmpje van het met olie besmeurde beeld.

Een paar posters op de sokkel zijn achtergebleven. De posters wijzen op de dood van milieuactivisten in hun strijd tegen Shell in Nigeria. De activisten zien WUR als medeschuldig daaraan, door de banden die de organisatie heeft met de fossiele industrie. WUR is overigens bezig die regels voor samenwerking met de fossiele industrie aan te scherpen. Komende maandag is de eerste van twee interne sessies daarover. Dit najaar moeten de nieuwe regels af zijn.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.