Podium: Between Art & Science: Reframing the Climate

Drie avonden Studium Generale met klimaat centraal.
Beeld Studium Generale

Wageningen weinig cultuur? In deze rubriek bewijzen we het tegendeel. Dit keer Studium Generale die wetenschap verbindt aan kunst tijdens drie avonden waarin framing van het klimaat centraal staat.

DI 21 en 28 mei en 4 juni
19:00 tot 22:30 uur
Impulse

Via het reguliere studiecurriculum komen studenten niet zomaar in aanraking met de schone kunsten. Maar juist op het raakvlak tussen kunst en wetenschap gebeuren spannende dingen, vindt Dennis Hamer, programmamaker bij Studium Generale. Daarom organiseert Studium Generale drie interactieve avonden met als titel Between Art & Science – Reframing the Climate.

De eerste twee avonden bestaan uit workshops van allerlei kunstenaars en onderzoekers. Hamer: ‘Iedere deelnemer krijgt een kartonnen passe-partout; een soort bord. Dat is jouw frame, dat je tijdens de workshops gaat invullen en vormgeven. Je gaat op onderzoek uit: wat zijn mijn expliciete en impliciete denkkaders? Je bewust worden van je eigen denkkaders en je daar kritisch toe verhouden, kan bevrijdend zijn. De workshops helpen je daarbij.’

Reflectie

Deelnemers kunnen kiezen uit vijftien verschillende workshops, bijvoorbeeld voor die van promovendus en spoken word-artiest Jackie Ashkin: ‘Wetenschap is vaak heel ontoegankelijk. Kennis zit verstopt in papers die geen breed publiek bereiken. Ik zoek naar alternatieve vormen om kennis te verspreiden. In mijn workshop gaan we van wetenschappelijke samenvattingen toegankelijke teksten maken.’ Op de derde avond worden de frames van alle deelnemers gecombineerd tot een gezamenlijk kunstwerk.

Naast performances, staat deze avond in het teken van reflectie. Hoe verhouden al die frames zich tot elkaar en wat gebeurt er nou precies tussen kunst en wetenschap? Het woord is onder anderen aan enkele toonaangevende wetenschappers zoals Tim van Hattum, programmaleider Klimaat bij WUR.

Workshops op dinsdag 21 en 28 Mei; afsluitende avond op 4 juni. Van 19:00 tot 22:30 uur in Impulse. Toegang gratis; inschrijving workshops gewenst via info.sg@wur.nl. Meedoen of bezoeken? Zie het volledige aanbod van workshops op www.wur.nl/studiumgenerale.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.