Zoutstress verdeelt quinoa-planten

Wagenings onderzoek bij twee quinoa-soorten helpt om zout-resistente gewassen te ontwikkelen.
quinoa Quinoa. Foto Shutterstock

In de Wageningse kassen testten onderzoekers van het Laboratorium voor Plantenveredeling de groei en ontwikkeling van twee quinoa-variëteiten die water kregen met een oplopend zoutgehalte.

De ene quinoa-variëteit, Pasto, ontwikkelde een conserveringsstrategie, waarbij de plant de wateropname en daarmee de groei beperkte. De tweede quinoa, selRiobamba, ontwikkelde daarentegen een hebzuchtige strategie, om zoveel mogelijk water op te nemen en groei te realiseren ondanks de zoutstress.

De uitkomst is van belang voor plantenveredelaars die nieuwe zouttolerante gewassen willen ontwikkelen, meldt eerste auteur Viviana Jaramillo Roman in Frontiers in Plant Sciences. Verzilting van landbouwgrond neemt toe in de wereld. Zaadbedrijven willen nieuwe rassen die goed groeien in verzilte bodems, maar zouttolerantie is een zeer complexe eigenschap waarbij meerdere genen betrokken zijn. Die komen met dit onderzoek in beeld.

NPEC

De nieuwe NPEC-kas. Foto Albert Sikkema

Het onderzoek vond plaats in het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) van WUR, waarin onderzoekers heel nauwkeurig de effecten van stressfactoren zoals zout water op de ontwikkeling van planten meten. De onderzoekers maten onder andere de transpiratie van de planten iedere 3 minuten gedurende 11 weken. In de nieuwe kas van NPEC, die onlangs in gebruik is genomen, kan dit onderzoek grootschaliger plaatsvinden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.