Prijs voor ‘firelady’ Stoof

Expert natuurbranden Cathelijne Stoof heeft een prijs gewonnen voor haar werk.
Brandweerman blust bosbrand in Australië Foto Shutterstock

Het gaat om een onderscheiding van de International Association of Wildland Fire (IAWF) voor haar werk als ‘veelbelovende jonge wetenschapper’. Stoof ontving de onderscheiding, een glazen vlam, tijdens een wereldwijd online congres van de commandant van de Catalaanse brandweer. Zij wordt vooral geroemd om de brede interdisciplinaire aanpak van haar brandonderzoek.

‘Geweldig, het is een enorme erkenning voor wat ik doe’, reageert Stoof. ‘Die interdisciplinariteit waar ik op inzet is ongelooflijk nodig om de enorme uitdagingen van de internationale brandproblemen aan te kunnen pakken. Deze prijs erkent die aanpak. De IAWF laat hiermee zien dat dit belangrijk is.’ Stoof werd voorgedragen door collega’s uit het vakgebied.

Wat we willen is dat we beter begrijpen hoe natuurbranden ontstaan en extreem kunnen worden

Cathelijne Stoof, onderzoeker Bodemgeografie en Landschap

‘Firelady’ Stoof timmert internationaal aan de weg met onder meer het PyroLife-project. Onder die vlag worden 15 promovendi uit heel Europa opgeleid tot experts in het brandonderzoek. ‘Wat we willen is beter begrijpen hoe natuurbranden ontstaan en zo extreem kunnen worden. Verder willen we weten hoe we het landschap zo in kunnen richten en de bevolking zo kunnen voorbereiden, dat we hierop kunnen anticiperen.’

Nieuw mastervak

De onderzoekers richten zich daarbij op landinrichting, natuurbeheer, beleid en preventie. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar wat geleerd kan worden van waterbeheer en de strijd met water en droogte. Ook binnen WUR timmert Stoof aan de weg. In januari vindt de doop plaats van het nieuwe mastervak Pyro-geography.

‘In het nieuwe vak gaan we de verschillende aspecten van branden bestuderen: dus niet alleen de biofysische kant van hoe branden werken, maar ook de sociale kant. We gaan bijvoorbeeld naar de Peel, waar vorig jaar een grote brand was.’ Stoof zette het vak op samen met sociaal-wetenschapper Jasper de Vries van  Strategische Communicatie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.