Insectenlarven even gezond veevoer als soja

Zwarte soldaatvliegen kunnen sojameel vervangen als eiwitbron in dieet van vleesvarkens.
Foto Shutterstock

Een multidisciplinair onderzoeksteam van WUR en Universiteit Leiden onderzocht twee groepen van acht vleesvarkens. Een groep kreeg een gangbaar dieet met sojaschroot als eiwitbron, de andere groep kreeg een dieet met larven van de zwarte soldaatvlieg. Deze insecten werden geproduceerd door Protix, een grote Nederlandse producent van insectenlarven voor veevoer. De larven kunnen worden geteeld op afval en reststromen uit de voedingsindustrie en zijn daarmee een duurzaam alternatief voor soja.

Bacteriën

De onderzoekers voerden de twee groepen varkens en bepaalden vervolgens de bacteriesamenstelling in hun darm en bepaalde bloedwaarden van de varkens. De varkens die insectenlarven hadden gekregen, hadden meer bacteriën van het genus Bifudobacterium, waarvan is aangetoond dat ze positieve gezondheidseffecten hebben bij mensen en dieren. Ook hebben de onderzoekers aanwijzingen dat het insectenvoer microbiota bevatten die ziekmakende bacteriën onderdrukken. Daarmee lijkt insectenvoer zelfs gezonder dan soja.

FeedOmics

De onderzoekers pasten een FeedOmics-benadering toe, legt hoofdonderzoeker Soumya Kar van Wageningen Livestock Research uit. Daarbij stelden ze de impact van voeding zowel in de darmen als het bloed vast, zodat ze zeer gedetailleerd het effect van voeding konden vaststellen. Ze publiceerden de resultaten in Nature Scientific Reports.

De studie komt op een belangrijk moment: de Europese Commissie heeft onlangs toestemming gegeven om eiwitten van insecten in veevoer te verwerken. Dat zal de productie van insecten voor veevoer een impuls geven, verwacht Kar.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.