Belasting op vlees

Om de veehouderij te verduurzamen is een vleestax nodig, betogen vijftig wetenschappers.
Illustratie Shutterstock

De onderzoekers, onder wie ook WUR-wetenschappers, schrijven dat in een brief aan informateur Mariëtte Hamer. Ze roepen haar op de vleestax in een nieuw regeerakkoord op te nemen.

Sander Biesbroek (Humane Voeding en Gezondheid) is een van de ondertekenaars. De vleestax is mede gebaseerd op zijn modelleerstudies naar dat onderwerp. Hoofddoel van de nieuwe belasting is de vleesproductie te verduurzamen. Een deel van de opbrengst vloeit daarom terug naar de boeren. Met een ander deel worden dierrechten opgekocht, zodat de veestapel slinkt. Om vlees betaalbaar te houden, wordt voorzien in steun aan de laagste inkomens.

We willen niet alleen slechte dingen belasten, maar ook goede dingen stimuleren

In de rekenvoorbeelden van de groep, moet de komende tien jaar de prijs van vlees 30 procent stijgen. Die stijging moet ertoe leiden dat mensen minder vlees gaan eten. ‘Prijsprikkels werken’, zegt Biesbroek. Als ze tenminste substantieel zijn. ‘Vijf cent meer op twee euro gaat geen effect sorteren.’ Tegenover duurder vlees, willen de onderzoekers dat ander voedsel goedkoper wordt. ‘We willen niet alleen slechte dingen belasten, maar ook goede dingen stimuleren.’ Dat kan door de btw op fruit, groente en vleesvervangers vier procent te verlagen of zelfs af te schaffen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.