Update: Actie bij Upfield voorbij

Met het ontzetten van de bouwkraan is de protestactie bij Upfield beëindigd.
demonstratie Foto Roelof Kleis

Het protest begon vanochtend in alle vroegte met een klassieke lock-on, het jezelf vastketenen aan het toegangshek van de bouwplaats van Upfield. Vijf demonstranten verschansten zich in de grote kraan op het terrein en hingen daar een spandoek op. Het protest is een gecoördineerde actie van Extinction Rebellion, de landbouwtak daarvan, ASEED en Science for Rebellion. Het werd even link toen de kraanmachinist arriveerde, zijn intrek in de cabine nam en de actievoerders probeerde te verdrijven door met de kraan heen en weer te bewegen.

Multinationals

‘We staan hier omdat we het niet eens zijn met de manier waarop WUR samenwerkt met multinationals’, licht Kamiel Verhelst van Extinction Rebellion toe. Spandoeken en een schap met als supermarktproducten verpakte leuzen onderstrepen de boodschap. In de keten van de drie actievoerders die zich hebben vastgeketend is ook een supermarktkarretje meegenomen.

De actievoerders waren er al vroeg bij vanochtend. ‘Om vijf uur stonden we hier al’, zegt Verhelst. ‘Bouwvakkers zijn ook altijd vroeg. Om zes uur waren de eersten er al.’ Tot problemen leidde dat overigens niet. De actie was bij het bedrijf aangekondigd. De bouwvakkers konden via een andere ingang gewoon aan de slag. De politie hield zich aanvankelijk afzijdig.

Speciale eenheid

De actie duurde daardoor de hele ochtend. Gewerkt werd er al die tijd niet. Pas toen er rond twaalf uur een officieel bevel kwam om de actie te staken, kozen de meeste actievoerders eieren voor hun geld. Alleen drie van de vijf bezetters van de kraan bleven op hun plek. Er moest uiteindelijk een speciale eenheid van de politie aan te pas komen om het drietal naar beneden te ‘abseilen’. Deze drie zijn gearresteerd.

Die discussie is niet het eindpunt, tenzij WUR het natuurlijk met ons eens is

Kamiel Verhelst, woordvoerder Extinction Rebellion Wageningen

Namens WUR reageert woordvoerder Annet Blanken verbaasd over de actie.  ‘We hebben voor volgende week juist een bijeenkomst  gepland om over de samenwerking met het bedrijfsleven te praten. Daar hebben we allerlei partijen voor uitgenodigd en ook Extinction Rebellion doet er aan mee.’ Volgens Verhelst vindt de actie juist vandaag plaats om de volle aandacht te vestigen op het gesprek van dinsdag.

Fresco

Verhelst spreekt van een geslaagde actie. ‘Een actie is geslaagd als er veel media-aandacht is. Dat is toch de manier om extern, maar vooral ook intern bij WUR, de discussie op gang te brengen.’ Volgens Verhelst zullen ook na dinsdag acties volgen. ‘Die discussie is niet het eindpunt, tenzij WUR het natuurlijk met ons eens is. We moeten blijvend aandacht vragen. Anders gaat het net zoals toen Louise Fresco een functie bij Syngenta accepteerde: er is even ophef en daarna hoor je er niemand meer over.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.