Vreedzame ‘walk out’

'Ook hierna gaan we door. Het stopt hier niet!'
Met een walk out over de campus protesteren zo'n 300 studenten en medewerkers tegen het geweld in Gaza. De actievoerders trokken over de hele campus. Foto Resource

Zo’n driehonderd studenten en medewerkers woonden maandagochtend een ‘walk out’ bij om te protesteren tegen het geweld in Gaza. Ze verzamelden zich voor Forum en trokken daarna in een lange sliert over de campus, luidkeels leuzen roepend zodat de hele campus hun stem zou horen.

De weigering van de raad van bestuur om WUR’s banden met Israëlische universiteiten te verbreken, werd ook gehekeld door de actievoerders: ‘We zijn al sinds november in gesprek. Er zijn petities geweest en meerdere protesten. Maar moreel besef lijkt te ontbreken.’ De demonstranten lieten ook weten het er niet bij te laten zitten. ‘Ook na deze walk-out gaan we door. Het stopt hier niet!’

Vreedzaam

Bij het praatje bij de start van het protest werd kort stilgestaan bij de harde beëindiging vorige week van het studentenprotest in Amsterdam, met het bittere verwijt dat ‘media en de publieke opinie onze stem alleen willen horen als er sprake is van geweld.’

Het protest op de Wageningse campus verliep volkomen vreedzaam. Bang voor een gewelddadig verloop waren de organisatoren niet echt geweest, aldus degene met de megafoon (‘noem me geen leider!’). ‘Het risico dat een protest wordt gekaapt met antisemitische motieven is hier in Wageningen gelukkig minder groot.’

‘Kaders en afspraken’

Ook in andere studentensteden zijn walk-outs georganiseerd. Bij de Universiteit van Amsterdam deden daar naar verluidt zo’n duizend studenten en medewerkers aan mee; in Groningen, Maastricht en Eindhoven hebben actievoerders tenten opgezet.

In reactie op aangekondigde walk-outs publiceerde WUR een bericht waarin de universiteit z’n zorg uitspreekt over het geweld, en stelt zich te kunnen voorstellen dat ‘ook binnen WUR studenten of medewerkers uiting willen geven aan hun gevoelens van boosheid, onmacht of frustratie. Maar daar horen wel een aantal kaders en afspraken bij.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.