Tips tegen dips*

*coronadips, thuiswerkdips, onlinelesdips, avondklokdips, stressdips, en motivatiedips
Illustratie van een tropisch eiland Beeld Schutterstock

Met een beetje mazzel beginnen er binnenkort weer een paar lessen live op de campus. En in de zomer zou het leven alweer een stuk meer moeten lijken op ‘het oude normaal’. Voorzichtig positieve berichten, maar iedereen weet: de laatste loodjes wegen het zwaarst. Daarom hier een paar tips van pro’s om de avondklok, het thuiswerken en -studeren en het gebrek aan sociaal contact nog even vol te houden.

1. Stel kaders

‘Als je de hele dag thuis bent, is het minder duidelijk wanneer de studie of het werk begint en wanneer die eindigt,’ zegt studentenpsycholoog Roeland Cloin. ‘Stel daarom hele duidelijke kaders: dit is studietijd of werktijk en dit is vrije tijd. Probeer die vrije tijd, zo goed en kwaad als dat kan, te vullen met leuke en ontspannende dingen.’

Ook tijdens het thuiswerken of -studeren is het belangrijk om kaders te stellen: neem regelmatig pauze. Bedrijfsmaatschappelijk werker René Hoevenaren: ‘Neem in ieder geval elke twee uur tien minuutjes pauze. Beweeg wat, klets met je huisgenoten, of ga even naar buiten. Als je op kantoor bent of in de les zit gebeurt dit vanzelf door de ingebouwde koffiepauzes of collega’s die langslopen voor een praatje. Nu moet je deze pauzes bewust inlassen.’

‘Niet zoveel gedaan als je zou willen? Kan gebeuren, morgen is er weer een dag’

Niet zoveel gedaan als je zou willen? Kan gebeuren, zegt Hoevenaren. ‘Niet elke werkdag ben je even productief, dat is op kantoor soms ook zo. Morgen is er weer een dag.’

2. Doe het niet alleen

Het afgelopen jaar voelde voor veel mensen eenzaam door het gebrek aan contact met vrienden, collega’s en medestudenten. ‘We zijn geneigd te focussen op wat je mist’, aldus Cloin, ‘en niet op: wat kan er wel? Je kan best aan een studiegenoot vragen of je samen af en toe de lesstof kan doornemen, of elke dag kort contact kan hebben met een collega om je frustraties te ventileren. Veel mensen denken dat ze anderen lastig vallen met zo’n vraag. Het grappige is dat als ik aan mensen vraag hoe zij zouden reageren op zo’n verzoek, ze het nooit een probleem vinden. Dus: vraag hulp.’

Hoevenaren is het daar mee eens: ‘Het is prima om toe te geven dat je het zelf even niet meer kan. Daarvoor zijn er anderen in de wereld. Zoek een vriend, je leidinggevende, of de huisarts op. Er zijn binnen WUR veel professionals die je graag willen ondersteunen, zoals de studieadviseur, studentenpsycholoog, bedrijfsmaatschappelijk werk, bedrijfsarts of vertrouwenspersoon.’

3. Aanvaard dat het een moeilijke tijd is

Accepteer dat je verdrietig bent, angstig, boos of moedeloos,’ raadt Hoevenaren aan. ‘Ga bij de pakken neerzitten en bekijk ze maar eens goed. Dit is je leven op dit moment. Het is niet anders.’ Een lastige tip, maar wel één die je echt verder kan helpen, zeggen psycholoog en maatschappelijk werker eensgezind. ‘Soms is het helemaal okay om je rot te voelen, het is zelfs functioneel. Het is echt niet gek dat we ons na een jaar min of meer opgesloten zitten, somberder zijn gaan voelen,’ zegt Cloin. ‘Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel als we vinden dat we dat zouden moeten veranderen, maar dat we ons onmachtig voelen om dat te doen. Het is nu gewoon niet leuk. Als dat gevoel er mag zijn, wordt het meteen wat dragelijker.’ Hoevenaren vult aan: ‘Zonder oordeel je negatieve gevoelens ervaren, is een grote kunst. Maar lukt het, dan kan je verder. De tweede fase is simpeler en werkt alleen ná de eerste fase. Stel jezelf de vraag: wat is iets dat ik nu kan doen om mezelf iets beter te voelen? Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals genieten van een vlinder in de tuin, of lachen om een stomme grap.’

4. Luister naar elkaar

Niet iedereen wordt even hard getroffen door corona en niet iedereen gaat hetzelfde om met de maatregelen. Misschien houd jij je – om wat voor reden dan ook – heel streng aan de maatregelen en ken je anderen die er losser mee omgaan. Misschien kan jij je online totaal niet concentreren, terwijl een ander zich snel aanpast. De één baalt enorm van de avondklok terwijl de ander het wel lekker rustig vindt. Hoe ga je om met die verschillen?

’Luister naar elkaar en oordeel niet zo snel’

Tip van de studentenpsycholoog: ’Luister naar elkaar en oordeel niet zo snel. Respecteer dat mensen verschillend kijken naar de maatregelen en daar dus verschillende keuzes in maken. Probeer dat te begrijpen. Want vaak gaat het bij het onbegrip pas echt mis. Daardoor voelen mensen zich eenzaam en in de steek gelaten. Terwijl we juist zoveel steun aan elkaar kunnen hebben.’

Bewegen, gezond eten, ritme en structuur, contact houden met anderen, de natuur opzoeken, een liedje zingen, dansen in je kamer, opruimen, momenten van ledigheid creëren, inspiratie zoeken in (nieuwe) hobby’s, kunst, literatuur, film, dans, geloof, tuinieren, fotografie, muziek, opera, oude opnames van het Eurovisiesongfestival terugkijken of je in het zweet werken met een online work-out.

Bonustip: Om de coronablues te lijf te gaan organiseert Surf your Stress een online gesprek tussen Emma Holmes, Ernst Bohlmeijer (psycholoog en hoogleraar Universiteit Twente) en Roeland Cloïn (studentenpsycholoog WUR) over geluk en veerkracht. 31 maart, 19 – 21 uur.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.