Veelbesproken klimaat-artikel

Het op-een-na meest besproken klimaat-paper het afgelopen jaar kwam uit Wageningen.
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht dat de website CarbonBrief maakt over de media-aandacht voor klimaatwetenschap. Het artikel waar het om draait is (mede) van de hand van hoogleraar Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer Marten Scheffer. Het stuk heet Future of the human climate niche en verscheen het voorjaar in het Amerikaanse PNAS.

Op drift

Het artikel brengt in kaart hoe de klimaatverandering van invloed is op de migratiestromen in de wereld. De mens floreert optimaal binnen bepaalde, in de tijd constante, temperatuurgrenzen. Door opwarming van de aarde verschuift dat gebied. Volgens Scheffer leven over 50 jaar 3,5 miljard mensen in Sahara-omstandigheden. Om dat te ontvluchten, raken veel mensen op drift.

Het artikel deed in wetenschappelijke kring op het oog nog niet zo heel veel. Het stuk werd tot nu toe 27 keer aangehaald in wetenschappelijk werk van collega’s. Op Scheffers track-record is dat peanuts. Zijn meest door collega’s aangehaalde artikel scoort boven de 5000 citaties. Dat zegt overigens weinig. Het niche-artikel artikel is nog jong.

Altmetric

In de populaire media kreeg het artikel wel veel aandacht, blijkt uit de zogeheten Altmetric-score van het stuk. Dat wil zeggen: de aandacht die traditionele media en social media aan het artikel besteedden. Scheffers stuk haalde meer dan 3700 vermeldingen, waarvan verreweg de meeste op twitter. Vrijwel alle grote kranten in de wereld schreven over het ‘gedachten-experiment’ van Scheffer (et al).

Op één staat een – uiteraard – covid-gerelateerd wetenschappelijk artikel, dat gaat over de afname van CO2-uitstoot door de corona-pandemie. Die trok meer dan twee keer zoveel aandacht als het verhaal van Scheffer. Resource schreef ook over Scheffer’s werk. Wie dat artikel nog eens na wil lezen kan hier terecht.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.