WUR-meteoroloog bij Jonge Akademie

Chiel van Heerwaarden treedt toe tot het prestigieuze gezelschap jonge KNAW-onderzoekers.

Chiel van Heerwaarden is een van de tien nieuwe leden die De Jonge Akademie gaan versterken. Het gezelschap omvat in totaal 50 leden, die elk vijf jaar lid blijven. Om lid te worden moet je jong (25-45 jaar), veelbelovend en minder dan tien jaar geleden gepromoveerd zijn. Aspirant-leden ondergaan een strenge selectieprocedure.

Onderdeel van die procedure is het schrijven van een essay over de bijdrage die de kandidaat wil leveren aan het werk van De Jonge Akademie. Van Heerwaarden wil meer focus op de kwaliteit van onderzoek dan op kwantiteit. ‘Onderzoekers worden in de bestaande beoordelingen binnen tenure track en in systemen voor de toekenning van beurzen heel erg op de productie van artikelen afgerekend. Het zou mooi zijn als we daarvan afstappen en meer kijken naar de kwaliteit.’

Kwaliteit

Huidige beoordelingssystemen zijn sterk gericht op hoeveel een onderzoeker publiceert. Die nadruk op kwantiteit staat volgens Van Heerwaarden op gespannen voet met kwaliteit. ‘Het is soms beter om zaken nog iets verder uit te zoeken, voordat je gaat publiceren. We moeten een beoordelingssysteem maken dat goed is voor de wetenschap in de breedte, in plaats van een systeem dat op individuen gericht is.’

Het is soms beter om zaken nog iets verder uit te zoeken, voordat je gaat publiceren

Chiel van Heerwaarden, onderzoeker Meteorologie en Luchtkwaliteit


Het kersverse akademielid pleit er daarnaast voor dat bij de beoordeling ook andere kwaliteiten van de onderzoekers aan bod komen. ‘Het maken van software en het samenstellen van datasets bijvoorbeeld, kost enorm veel tijd, maar wordt heel weinig beloond. Terwijl dit soort zaken heel nuttig zijn voor de wetenschap.’ Van Heerwaarden wil zich verder hard maken voor betere wetenschapscommunicatie.

Wolken

Van Heerwaarden is de tweede WUR-onderzoeker die lid is van De Jonge Akademie. De andere is marien ecoloog Lisa Becking, die drie jaar geleden toetrad. Van Heerwaarden bestudeert de invloed van wolken op de opbrengst van zonnepanelen. Hij combineert veldmetingen met computersimulaties. De daarvoor benodigde software ontwikkelt hij zelf in samenwerking met WUR-collega’s. Van Heerwaarden kreeg vorig jaar een NWO-vidi.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.