Het Arboretum ruikt altijd

De nieuwe Bloeikalender van het Arboretum wijst de weg langs heerlijke geuren.
July Leesberg Foto: Guy Ackermans

Het vriest. Rijp heeft de natuur van een betoverend randje voorzien. Niet echt de tijd van het jaar om te genieten van bloemenpracht. Maar die is er wel! Neem de winterkers in het Arboretum. Of even verderop de winterheide. Beiden staan in bloei. Dat geldt ook voor de wintersneeuwbal. En die ruikt zelfs lekker. Plantenkenners weten dat natuurlijk. Voor leken is er sinds kort een kalender.

Roze sneeuwvlok

Beeldend kunstenares July Leesberg werkte al met al drie jaar aan het project. Ze begon in 2018 met tekenen. Daar kwamen later verhaaltjes bij; impressies en bespiegelingen die ze opdeed tijdens het werk in het Arboretum. ‘De bloemtrossen vormen helemaal geen ballen, zoals de naam suggereert’, schrijft ze over de sneeuwbal. ‘Het zijn eerder vlokjes. ‘Roze sneeuwvlok’ zou een mooie naam zijn.’

Geur geeft een tuin een hele nieuwe dimensie

July Leesberg, beeldend kunstenaar

Leesberg is gefascineerd door planten. Voor de kalender heeft ze zich laten inspireren door de geur. ‘Geur vind ik belangrijk. Als ik in een tuin loop en ik ruik iets, dan verandert daardoor die hele tuin. Ik móet dan even stil staan en ruiken. Er komen allerlei herinneringen boven. Het is zo wonderschoon als je een lekkere geur ruikt. Geur geeft een tuin een hele nieuwe dimensie.’   

De wintersneeuwbal (Viburnum bodnantense) uit de Bloeikalender

Het Arboretum kent al een Bloeikalender, die is te vinden op de website van de tuin. Leesberg volgde die kalender en koos er voor haar tekeningen steeds eentje uit met haar neus. ‘Ik deed eigenlijk hetzelfde wat bijen doen: die volgen ook hun neus.’ Het resultaat is een boekje met 27 tekeningen van geurende planten. Elke twee weken een andere en zo het jaar rond.

Levenskracht

De tekeningen zijn in zwart-wit. ‘Ik probeerde de plant terug te brengen tot de pure eenvoud. Ik probeer de levenskracht van een plant te vangen in een tekening’, licht ze die keuze toe. ‘Kleur is dan niet zo belangrijk.’ Voor de herkenbaarheid zou het wel helpen, beaamt ze. ‘Maar ik heb precies beschreven waar je de plant kunt vinden en er zit een plattegrond bij.’

Een van mijn doelen is dat mensen hier vaker komen wandelen en zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor die tuin

July Leesberg, beeldend kunstenaar

Leesberg komt uit een artistieke familie. Zelf zette de WUR-alumnus die stap pas na een carrière als tropische landbouwkundige. ‘Op mijn 40-ste ben ik de kunstacademie gaan doen en beeldend kunstenaar geworden. Maar het borrelde van binnen altijd al.’ Ze begon met grote schilderijen van bloeiende bloemen. Daarna verlegde ze de aandacht naar industriële landschappen.

Ongelooflijk

Maar de liefde voor de planten won het uiteindelijk toch. Met de Geurkalender als voorlopig resultaat. Leesberg wil er vooral reclame mee maken voor het Arboretum. ‘Een van mijn doelen is dat mensen hier vaker komen wandelen en zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor die tuin. Ik wil overdragen dat het hier niet alleen in mei en juni prachtig is, maar dat er het hele jaar door schitterende dingen te zien zijn. Het is toch bijna ongelooflijk dat Wageningen zo’n tuin heeft.’

‘Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen. Het hele jaar rond je neus achterna’. 64 p. 19,95 euro. Verkrijgbaar bij Kniphorst en Luucx in Wageningen en Novita in Bennekom.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.