West-Nijlvirus bereikt Nederland

Er is een grasmus aangetroffen die zeer vermoedelijk West-Nijlvirus draagt.
Foto: Shutterstock

In de provincie Utrecht is een grasmus aangetroffen die zeer vermoedelijk drager is van het West-Nijlvirus, de veroorzaker van West-Nijlkoorts bij mensen. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) gaat testen uitvoeren bij meer dieren.

De mus werd gevonden bij het ringstation in Haarzuilens. West-Nijlvirus is een zoönose, wat betekent dat het van dier naar mens kan overgedragen. Dat gaat dan via muggen. De bevinding werd gedaan bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘Helaas was er onvoldoende materiaal om ook bij WBVR te bevestigen dat het om West-Nijlvirus gaat’, zegt viroloog Wim van der Poel onderzoeksleider Emerging and Zoonotic Viruses bij Wageningen Bioveterinary Research. ‘We gaan nu wel samples van andere dieren uit dezelfde regio testen om te kijken hoe wijdverbreid het virus in Nederland is.’

Dit is de eerste keer dan het West-Nijlvirus wordt aangetroffen in Nederland. Het werd vorig jaar en dit jaar al wel aangetroffen in Duitsland.
De meeste mensen krijgen geen klachten en een deel krijgt milde griepachtige symptomen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Slechts een zeer klein deel (1 procent) krijgt een ernstige ziekte zoals hersenvliesontsteking.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.