Ontmoet onze nieuwe blogger: Luuk Slegers

Luuk zal met name gaan schrijven over politieke en filosofische kwesties.
Foto: Guy Ackermans

Slegers volgt momenteel de master Internationale Ontwikkeling, richting Sociologie. ‘Ik ben dat gaan doen omdat ik graag wil bijdragen aan de samenleving, in de vorm van humanitaire hulp.’ Tijdens de opleiding heeft hij het idee van ontwikkelingshulp losgelaten. ‘Het hele idee van ontwikkeling is gek, dat van modernisering, we exporteren een politieke agenda. De problemen zijn niet puur economisch, maar politiek. Die problemen liggen meer hier, in het “Westen”.’

Ik hoop dat we bij WUR wat radicaler durven te gaan denken

Slegers merkte dat hij meer geïnteresseerd is in de vraag waaróm we zo denken. ‘Daarom wil ik graag nog een master filosofie doen. Politiek en filosofie zijn onlosmakelijke verbonden, ik wil daarin dieper graven naar waar onze aannames vandaan komen, om fundamentelere kritiek te geven. Ik besef dat ik meer beschouwend ben dan praktisch en ik denk dat filosofie daarom beter past.’

Veel onderwerpen worden binnen de WUR-gemeenschap volgens Slegers met name wetenschappelijk benaderd, gericht op berekeningen in plaats van overtuigingen. Met zijn blogs hoopt hij ook aandacht te vragen voor andere, meer humane, perspectieven. ‘Ik hoop dat we bij WUR wat radicaler durven te gaan denken en dat er meer ruimte komt voor verschillende perspectieven.’

In zijn eerste blog schrijft hij over menselijk ingrijpen in de natuur. Vanuit een wetenschappelijk ecologisch oogpunt not-done, maar als mens wel een lastig dilemma. ‘Het is niet zo dat ik het antwoord heb. Ik weet ook niet wat het “goede” is. Ik wil mensen vooral prikkelen daar zelf over na te denken. Ik wil ook een beetje tegen de pilaren van ons denken aanschoppen, want dat is nodig.’

Luuk Slegers is masterstudent Internationale Ontwikkeling, richting Sociologie, en woont in Wageningen op Droevendaal met zijn vijf huisgenoten. Hij gaat graag ’s morgens een stuk wandelen in het Bennekomse bos.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.