Hoogleraren slaan handen ineen voor betere en gezondere voeding

Een flink deel van de Wageningse hoogleraren gaat samen aan de slag om voeding beter en gezonder te maken. Die samenwerking gaat het 'Gerrit Grijns Initiative' (GGI) heten.

‘Het gaat om nauwere samenwerking tussen de onderzoekers van voeding, levensmiddelen en dier’, licht voedingshoogleraar Edith Feskens toe. ‘Het GGI moet die samenwerking meer vorm geven. We benutten de mogelijke samenwerking tussen die disciplines nog veel te weinig. Het idee is de schotjes tussen die disciplines weg te halen en naar de buitenwereld meer zichtbaar te zijn.’

De officiële start vindt woensdag plaats. Het gaat hier om een interne kick-off. De presentatie naar het grote publiek en het bedrijfsleven vindt dit najaar plaats tijdens een symposium dat de nieuwe samenwerking op de kaart moet zetten. Het initiatief is vernoemd naar Gerrit Grijns, de Wageningse hoogleraar Dierfysiologie, die wordt gezien als de grondlegger van de moderne  vitamine leer.

Feskens is samen met Vincenzo Fogliano (Food Quality Design) en Wouter Hendriks (Animal Nutrition) trekker van het initiatief. De nieuwe samenwerking wordt bewust geen instituut genoemd. Feskens: ‘De universitiet heeft geen instituten. Het is ook geen insituut met een eigen gebouw. We willen het lean and mean houden, een structuur opzetten waardoor je elkaar beter leert kennen, in de gedachte van One Wageningen.’

 Het is geen instituut met een eigen gebouw. We willen het lean and mean houden 

Edith Feskens, hoogleraar Voeding

Aan het GGI hebben zich tot dusver dertig hoogleraren verbonden. De bedoeling is volgens Feskens dat met geld van WUR, de beide departementen (ASG en AFSG) en de betrokken leerstoelgroepen investeringen in aio-projecten worden gedaan, gericht op samenwerking. ‘Daarnaast gaan hoogleraren van beide kanten samen onderzoeksprojecten ontwikkelen en daar financiering voor aanvragen. De samenwerking moet bottom-up ontstaan.’

Het portret van rector Grijns dat in de Aula hangt

De focus van het GGI richt zich op fundamenteel onderzoek naar eiwitkwaliteit, persoonlijke voeding en minder bewerkt voedsel. ‘Onze sterke kant als voedingswetenschappers is dat we in Wageningen dichtbij de productiekant van het voedsel zitten. Dichtbij de levensmiddelentechniek en de fysiologie. Wij kunnen voedsel direct koppelen aan wat er in het lichaam mee gebeurt. Dat is ideaal. Er is behoefte aan meer uitwisseling en samenwerking.’

Nobelprijs

Het nieuwe GGI treedt dit najaar naar buiten. De website gaat binnenkort al online. Feskens kondigt daarnaast een lezingencyclus aan, waaromheen wetenschappers elkaar ook informeel kunnen ontmoeten. ‘Daar komen toch vaak de beste initiatieven uit voort.’

Het logo van het GGI wordt een gestileerd portret van Gerrit Grijns (1864-1944). Hij was van 1921-1935 hoogleraar in Wageningen en een jaar rector magnificus. Grijns liep voor zijn werk aan vitamine in 1929 de Nobelprijs voor de Geneeskunde mis. De prijs ging onder meer naar zijn Utrechtse collega en mentor Christiaan Eijkman.  

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.