Resistente honingbijen? ‘WUR zet krantenlezer en Nederlandse imker op het verkeerde been’

WUR beweert dat het bijen heeft geselecteerd die resistent zijn tegen de varroamijt.
Photo Shutterstock

WUR beweert in een advertentie in NRC Handelsblad dat het bijen heeft geselecteerd die resistent zijn tegen de varroamijt; daarmee zet WUR de krantenlezer en Nederlandse imkers op het verkeerde been, stelt Pim Brascamp, imker en gastmedewerker bij WUR, in een brief aan Resource.

‘WUR meldt in een recent kadertje (6 april) op de voorpagina van de NRC en de Volkskrant dat door natuurlijke selectie bijen verkregen zijn die na een aantal jaren selectie resistent zijn tegen varroa.

Het natuurlijke is dat de volken niet worden behandeld tegen varroa (bijvoorbeeld met het “drie-gangen-menu” van Bijen@wur waarbij volken o.a. behandeld worden met organische zuren) en de winter moeten overleven. Uit voordrachten over de betreffende selectielijnen is bekend dat de bijen vergeleken met willekeurige volken bijvoorbeeld meer poetsgedrag vertonen (waardoor werksters bij elkaar mijten wegpoetsen die vervolgens uit de kast vallen) of een vertraagde voortplanting van mijten. Gradueel. Niet alle mijten worden weggepoetst, de voortplanting stopt niet helemaal. Een verhoogde weerstand dus op zijn best, geen resistentie, zoals bij de ingeënte kinderen in Brooklyn die geen mazelen krijgen.

Je kan dat resistent noemen, maar de gemiddelde krantenlezer denkt bij resistent aan honderd procent weerstand onder alle omstandigheden. 


Daar komt bij dat voor de bijen in kwestie een bedrijfsmethode gehanteerd wordt waarbij de grotere volken die uit de winter komen, worden gesplitst in kleine volken. Daardoor is er een poos geen broed, wat de voortplanting van de mijten remt. Want mijten planten zich alleen voort in het broed. Deze broedonderbreking is een beproefde methode om de groei van de mijtenpopulatie te remmen. Er zijn ook andere methodes zoals het verwijderen van darrenbroed waarvoor de mijt een voorkeur heeft.

Op zijn best is hier dus sprake van een combinatie van verhoogde weerstand tegen Varroa in een mijtengroeiremmende bedrijfsmethode. Je kan dat resistent noemen, maar de gemiddelde krantenlezer denkt bij resistent aan honderd procent weerstand onder alle omstandigheden. Met het kadertje zet WUR de krantenlezer en de Nederlandse imker op het verkeerde been. Dat is slecht voor de bestrijding van de varroamijt.’

Pim Brascamp
Imker, coördinator van beebreed.nl, gastmedewerker bij Animal Breeding & Genomics

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.