Protest-update: Tentenkamp nog niet ontruimd

Actievoerders: ‘Er is ons op geen enkele manier persoonlijk verzocht om te ontruimen.’
Het tentenkamp op 1 juli. Foto Resource

Woensdagmiddag 15 mei plaatsten actievoerders een tentenkamp op de brug tussen Forum en Orion. De actievoerders eisen dat WUR alle banden met Israëlische instituties openbaar maakt en verbreekt. In dit artikel houden we de ontwikkelingen bij.

Update maandag 8 juli: Tentenkamp nog niet ontruimd

De actievoerders van Wageningen for Palestine hebben hun tentenkamp maandagochtend nog niet verlaten. Daarmee negeren ze de vraag van de raad van bestuur (RvB) het kamp op te breken. Die vraag kwam donderdag in een bericht op de website en intranet.

‘Er is ons op geen enkele manier persoonlijk verzocht om te ontruimen’, laat woordvoerder Matijn van de actievoerders weten. ‘Er is alleen gesproken over het afschalen van security en het weghalen van dixies vanaf zaterdag.’ Op de plek waar de dixies tot dit weekend stonden, naast de ingang van Orion, staan nu een bank en een tentje.

WUR-woordvoerder Jan Willem Bol laat in het midden of er op dit moment plannen zijn om te ontruimen. En in reactie op de uitspraak dat de actievoerders niet persoonlijk op de hoogte zijn gesteld van het verzoek te vertrekken, zegt hij: ‘Met de updates op de site, intranet en MyWURtoday willen we zoveel mogelijk mensen van de WUR-community in een keer bereiken. De actievoerders zijn onderdeel van de WUR-community. De update is dus ook aan hen gericht.’

De actievoerders laten weten vooralsnog te blijven (zie ook de update hieronder van 2 juli).

Update donderdag 4 juli: Raad van bestuur vraagt actievoerders tentenkamp te ontruimen

De raad van bestuur (RvB) schrijft in een nieuwe update nogmaals dat WUR de banden met Israëlische kennisinstellingen niet zal verbreken. Dat besluit staat vast. De raad roept de actievoerders op het tentenkamp te ontruimen omdat de RvB en de actievoeders op de brug elkaar ‘inhoudelijk niet dichter zullen naderen’.

Het bestuur stelt het niet de juiste route te vinden om banden met Israëlische kennisinstellingen te verbreken, aldus het statement op intranet en de WUR-site. De raad geeft daarvoor twee ‘belangrijke en principiële’ redenen: ‘De universiteit is een onafhankelijk kennisinstituut (…) elk (politiek) oordeel dat wij vellen, verkleint de ruimte voor open debat.’ En ‘We hechten aan de academische vrijheid voor onze medewerkers en studenten om zelf keuzes te maken.’

Deze conclusie betekent volgens de leden van de RvB ook dat zij en de actievoerders op de brug elkaar inhoudelijk niet dichter zullen naderen. ‘De actievoerders hebben hun punt luid en duidelijk gemaakt,’ maar ‘het is tijd dat andere belangrijke onderwerpen ook weer alle ruimte krijgen.’ De actievoeders moeten daarom hun tentenkamp voor het eind van deze week ontruimen.

Update dinsdag 2 juli 14:00: Wageningen for Palestine blijft ook in de zomer

De actievoerders zijn van plan deze zomer te blijven kamperen op de brug. Hoewel de meeste studenten na de (her)tentamens vertrekken naar thuisthuis of een vakantieland, blijft het kampement bestaan. Woordvoerder Matijn: ‘Er zijn genoeg mensen bereid om de komende weken hier te zijn. Het zal een rustige periode worden, er staan geen grote acties gepland. Tijdens de AID willen we wel weer actie gaan voeren.’ De tenten komen in die tijd goed van pas. ‘Er zijn altijd AID-lopers die nog geen kamer hebben, die zijn welkom om hier te slapen’, aldus Matijn.

De laatste kleine actie vond plaats eind vorige week: toen plantten de actievoerders een olijfboompje naast de brug en ze hingen er briefjes in met ‘boodschappen van hoop en wensen voor de beweging’. Medewerkers van Donker Groen, de hoveniers die de campus onderhouden, probeerden het boompje vrijdag weg te halen, waarbij het beschadigde. De dag erna werd het boompje uitgegraven door de politie. ‘We wisten natuurlijk dat de kans groot was dat hij hier niet mocht staan, maar dit voelde best bruut’, aldus Matijn.

Na de wegblokkade op 19 juni is er geen contact meer geweest tussen de raad van bestuur en de demonstranten. Beide partijen blijven bij hun standpunt; Wageningen for Palestine wil een open debat over de samenwerking met Israëlische partijen, de raad van bestuur wil alleen achter gesloten deuren overleggen.

De woordvoerder van WUR wil op dit moment niet reageren op de aankondiging dat de tenten in de zomermaanden blijven.

Op 11 juli staat een bijeenkomst gepland over samenwerkingen tussen de WUR en andere universiteiten en instellingen. Op dit moment is er, behalve de datum, nog niets bekend over deze bijeenkomst.

Het actiekamp op 1 juli met links het olijfboompje (nu in een pot). Foto Resource
Het actiekamp op 1 juli met links het olijfboompje (nu in een pot). Foto Resource

Update woensdag 19 juni 14:45 uur: Blokkades opgeheven, gesteggel over voorwaarden gesprek

Autoverkeer van en naar de campus is weer mogelijk. Nadat eerder al de blokkades van de busbaan en van de noordelijke toegang aan de Bornsesteeg zijn opgeheven, heeft het verkeer inmiddels ook op de rotonde weer vrij baan. De actievoerders trokken rond 14:30 uur in een stoet over de campus, terug naar hun tentenkamp op de brug.

Eerder vanmiddag meldde een woordvoerder dat de raad van bestuur bereid is vandaag met de actievoerders in gesprek te gaan, mits ze de blokkade opheffen en mits dat gesprek, net zoals de eerdere conversaties, achter gesloten deuren kan plaatsvinden. De actievoerders lieten weten daar niet mee akkoord te gaan. Zij eisen dat zo’n gesprek publiekelijk plaatsvindt en wordt opgenomen en gefilmd, omdat ‘het de ethische, democratische en wetenschappelijke plicht van het bestuur is om de academische gemeenschap te informeren over WUR’s aanhoudende medeplichtigheid aan genocide, bezetting en apartheid’. ‘Met minder nemen we geen genoegen, voegden ze daar aan toe.

Update woensdag 19 juni 9:30 uur: Actievoerders blokkeren rotonde

Woensdagochtend hebben actievoerders van Wageningen for Palestine de toegangsweg naar de campus geblokkeerd met spandoeken en badkuipen. Ze hopen daarmee alsnog de raad van bestuur bij een open debat te krijgen over een boycot van Israëlische instuten. Ook willen ze dat het bestuur met ze in gesprek gaat bij de blokkade.

‘De raad van bestuur heeft een Let’s explore-sessie gepland over de voorwaarden voor samenwerking met universiteiten en instellingen, op 11 juli. Dat is wat ons betreft niet genoeg’, aldus woordvoerder Matijn van het Wageningse kampement. ‘In die periode zijn heel veel mensen al op vakantie en bovendien duurt het te lang voor er beleid uit dat soort sessies komt. De keuze om wel of niet samen te werken met Israëlische universiteiten heeft grote invloed op de academische gemeenschap hier, maar ook op de mensen in Palestina en Israël. Wij vinden dat het bestuur in een open debat zou moeten uitleggen waarom ze die samenwerking in stand houden. Daarom hebben we er nu voor gekozen om wat luider actie te voeren. We voelen ons genoodzaakt de druk op te voeren.’

Bij de rotonde is politie en security aanwezig, maar die grijpen vooralsnog niet in. ‘Wij gaan niet over politie-inzet’, zegt de woordvoerder van WUR. ‘Dat is aan de driehoek (burgemeester, politie en officier van justitie, red). De raad van bestuur gaat in ieder geval niet bij de rotonde in gesprek met de demonstranten. Bedreiging en chantage zijn niet de middelen daarvoor.’

Automobilisten die naar de campus willen komen, werden omgeleid via de busbaan iets verderop de Mansholtlaan. Daar hebben de actievoerders ondertussen ook een blokkade gemaakt. De meeste automobilisten reageren gelaten, lijkt het. Een enkeling toetert of moedigt de actievoerders aan.

Update maandag 17 juni 17:00 uur Raad van bestuur niet aanwezig bij debat

De raad van bestuur (RvB) is vanavond niet aanwezig bij het debat over een boycot van Israëlische instituties, liet het bestuur rond het middaguur per mail aan de actievoeders weten. Het debat gaat desondanks wel door, zeggen die

‘De opzet van het debat is zodanig dat we gevraagd worden ons te ‘verdedigen’ en dat er één gewenste uitkomst is. Dat vinden wij onevenwichtig en niet academisch’, is te lezen in de mail van bestuurslid Rens Buchwaldt namens de RvB. En: ‘Bovendien verwachten we dat de gekozen opzet er niet toe zal leiden dat de diversiteit aan meningen in onze gemeenschap zich welkom en goed vertegenwoordigd zal voelen in dit debat.’

De actievoerders vinden het jammer dat de RvB niet meedoet aan hun debat vanavond. ‘We wilden eigenlijk drie dingen: een openbaar gesprek, met de raad van bestuur, over het thema boycot’, aldus woordvoerder Noor. ‘We staan open voor elke vorm van debat, zolang er maar verschillende perspectieven aan bod kunnen komen. Dat hebben we in onze open brief heel duidelijk aangegeven en dat willen we nog steeds. Het is jammer dat de raad van bestuur pas op maandagmiddag met deze reactie komt als het debat voor maandagavond gepland staat.’

De mail van de RvB met de afwijzing ging naar iedereen die hen afgelopen week een mailtje had gestuurd met het verzoek te komen debatteren. De actievoerders deden vorige week via social media een oproep met daarin een snelkoppeling om het bestuur te mailen. Zo’n zestig mensen deden dat.

Update dinsdag 11 juni 15:00 uur Gesprek blijft struikelblok

Tussen beide partijen is contact geweest en beide geven aan in gesprek te willen, maar de voorwaarden waaronder verschillen. De demonstranten willen met de raad van bestuur (RvB) en de hele academische gemeenschap debatteren over een boycot van samenwerkingen met Israëlische academische instituten. Dat is een eis die ze stelden tijdens de (mislukte) bezetting van Atlas afgelopen woensdag. Die eis staat nog steeds. Woordvoerder Noor: ‘Vooral nu de rectoren van alle universiteiten – ook die van WUR – afgelopen weekend in een open brief in Trouw hebben aangegeven dat ze een open academisch debat willen.’

WUR-woordvoerder Jan Willem Bol laat desgevraagd weten dat ­­een gesprek nog steeds tot de mogelijkheden hoort want ‘zonder gesprek kom je hier niet uit’. ‘Maar,’ zegt Bol, ‘vorige week woensdag zijn wel grenzen overschreden’ (zie updates hieronder, red.) bij de poging van de activisten om Atlas binnen te komen. En daarom is er een tweede aangifte gedaan tegen de demonstranten. Naast de aangifte bij de politie van groepsbelediging is er nu ook aangifte gedaan van ‘lokaalvredebreuk’. Beide onderzoeken lopen nog, aldus Bol.

‘We hebben de actievoerders vorige week gevraagd met ons te reflecteren op wat er woensdagmiddag gebeurd is, maar dat gesprek hebben ze geweigerd.’ De activisten wezen in plaats daarvan op de debat-eis die ze stelden tijdens de poging tot bezetting van Atlas. Bol: ‘Als de bezetting was geslaagd, hadden we onder druk en dwang verantwoording moeten komen afleggen over ­­­­­­­­­de koers van WUR. Daar werken wij niet aan mee, in geen enkele situatie. We werken wel aan het implementeren van de Samenwerkingsprincipes en toerusten van medewerkers om zelfstandig goede morele afwegingen te maken bij samenwerking.’

Toch een debat

De actievoerders zijn overigens nog steeds van plan het debat te organiseren, waarschijnlijk op maandag 17 juni, laat Noor weten. ‘We zoeken nog naar een locatie. We hopen dat het bestuur komt. Zoals ik al aangaf: in de brief in Trouw staat dat ze een open academisch debat willen, dat is precies waar wij om vragen.’

Ondertussen is de petitie die is gestart onder medewerkers ruim 300 keer ondertekend; de initiatiefnemers – onder wie universitair hoofddocent bij Rurale Sociologie Joost Jongerden – stellen in een brief aan de RvB onder meer als eis dat WUR onmiddellijk de institutionele banden met Israëlische instellingen moet verbreken.

Update woensdag 5 juni 15:15 uur Atlas gesloten; actievoerders vertrokken

Atlas is rond 15:00 uur ontruimd. Alle medewerkers werden via de fietsenkelder naar buiten gestuurd. Enkele demonstranten zetten een tent op op de loopbrug van Atlas, vlak voor de ingang. Het gebouw Atlas is naar aanleiding van de protestactie donderdag gesloten. Medewerkers werken thuis of elders op de campus. Inmiddels zijn de actievoerders vertrokken van de loopbrug.

Update woensdag 5 juni 14.45 uur Politie naar de campus vanwege handgemeen

De politie is vanmiddag naar een protest bij Atlas gekomen. Tijdens een demonstratie probeerden tientallen actievoerders Atlas binnen te gaan, maar ze stonden voor een gesloten deur. Een groepje van zo’n vijf actievoerders probeerde het vervolgens via de fietsingang, maar werd tegengehouden door een medewerker van WUR. Een handgemeen volgde, waarna de politie al gauw met zo’n twaalf man ter plaatse was. Op het moment van publiceren is de actie nog steeds gaande.

De actie begon rond 13:00 uur met een traditionele Palestijnse groepsdans voor Forum. Zo’n vijfentwintig mensen namen deel. Daarna volgde een protestmars over de campus met tientallen demonstranten richting Atlas. Toen ze daar niet binnenkwamen omdat de deur uit voorzorg op slot was gedaan, bleven de demonstranten op de loopbrug voor de ingang protesteren.

Toen de politie ter plaatse was gekomen na het handgemeen, scandeerden de actievoerders onder meer ‘cops off campus’ en ‘shame on you’. Het grootste deel van de actievoerders verliet de loopbrug na overleg met de politie. Een groep van zo’n tien demonstranten bleef op de brug actievoeren, de rest ging op het grasveld onder de brug verder.

Update woensdag 29 mei 15:00 uur Actievoerders willen excuses van RvB

De actievoerders willen excuses van de raad van bestuur (RvB) voor het doen van de aangifte tegen hen op grond van groepsbelediging. De RvB deed de aangifte dinsdagmiddag nadat de actievoerders de dag ervoor alle zionisten gelijkstelden aan nazi’s. ‘In essentie maakt de RvB ons daarmee uit voor antisemieten. Dat vind ik niet oké’, zegt Noor namens de actievoerders. ‘We hebben daarom vanochtend het bestuur gevraagd om zich te verontschuldigen op het moment dat duidelijk wordt dat deze aangifte nergens toe leidt.’

De activisten maken zich geen zorgen over de juridische consequenties van de aangifte. ‘Wij denken niet dat er iets uitkomt. Zionisten zijn geen groep, het is een politieke ideologie. Van groepsbelediging is dus geen sprake.’

De studenten van het tentenkamp hebben later vanmiddag een interne bijeenkomst om de situatie nog eens te bespreken. Noor: ‘Iedereen spreekt voor zichzelf tijdens acties. Mensen roepen iets voor en anderen herhalen dat. De leus over zionisten en nazi’s had ik voor maandag nog niet eerder gehoord. We hebben afgesproken dat we achteraf met elkaar in gesprek gaan als we het oneens zijn over bepaalde uitspraken die zijn gedaan. Dat is nu het geval.’

Dinsdagavond hielden de actievoerders in Forum een zogenoemde teach-in met de titel ‘Antizionisme versus antisemitisme’. Daarbij waren ook mensen van de Joodse gemeenschap aanwezig. Noor: ‘Na twee presentaties was er ruimte voor vragen en discussie en naderhand gingen we ook op een informele manier met elkaar in gesprek. Dat gesprek was kalm en redelijk. We ontdekten dat er meer overeenkomsten waren dan we hadden verwacht. We zijn het er in ieder geval over eens dat we niet vanaf een afstandje maar van alles moeten roepen naar elkaar.’

Update: dinsdag 28 mei 14:32 WUR doet aangifte van groepsbelediging

Er is volgens WUR een grens overschreden met de uitspraak ‘Zionists are all the same; nazis by a different name’, die gisteren tijdens een protest te horen was. WUR heeft aangifte gedaan van groepsbelediging als strafbaar feit. De demonstranten zijn op de hoogte gesteld.

‘Er is wat ons betreft een grens overschreden,’ aldus woordvoerder Jan Willem Bol. Formeel doet WUR aangifte van schending van de openbare orde, specifiek groepsbelediging. Hoe dat juridisch zit, is nog niet helemaal duidelijk. ‘Daar moet de rechter uitspraak over doen.’ De politie gaat nu de bewijslast bekijken. ‘Het gaat ons ook om het signaal’, zegt Bol.

De aangifte heeft geen gevolgen voor het protest, aldus de woordvoerder. ‘Je mag hier op de campus je mening laten horen. Daar zijn regels aan verbonden. Een ervan is dat je hier niet overnacht, maar dat gedogen we. Dat verandert niet. Ook de teach-in die de demonstranten hebben aangevraagd – die ook over dit onderwerp gaat – mag gewoon doorgaan omdat we zien dat deze vorm van dialoog werkt. De voorwaarde is dat de deelnemers na de teach-in het gebouw verlaten. Maar hoe dan ook: het uitmaken van zionisten voor nazi’s helpt niet om een constructief gesprek te hebben.’

De studenten en medewerkers die tot nu toe het gesprek voeren met het bestuur zijn op de hoogte gesteld.

Update: maandag 27 mei 17:24 uur: Raad van Bestuur veroordeelt kreet

De raad van bestuur (RvB) veroordeelt de vergelijking van zionisten met nazi’s. De kreet ‘Zionists are all the same; nazis by a different name’ veroorzaakte ophef tijdens de protestactie vanmiddag. Volgens woordvoerder Vincent Koperdraat gaat de RvB vandaag nog met de actievoerders in gesprek over wat er is gebeurd. Het bestuur beraadt zich nog of het gebeurde consequenties gaat hebben voor de acties op de campus.

Direct na de actie heeft rector magnificus Carolien Kroeze langdurig gesproken met Dror Shalit, woordvoerder namens een deel van de Joodse gemeenschap. ‘Hij heeft zijn hart kunnen luchten en verteld wat het roepen van deze leuze met hem doet’, zegt Koperdraat. ‘Nu nog meer dan bij eerdere protestacties.’

Eerder stoorde Shalit zich aan het roepen van de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Shalit vroeg de RvB daarop om grenzen te stellen aan de uitingen van de actievoerders. De vergelijking met nazi’s gaat een stap verder. ‘Als WUR vinden wij ook dat hier vandaag grenzen zijn overschreden’, zegt Koperdraat. ‘Overigens ook wat betreft het actievoeren in de gebouwen. Protesteren is een groot goed, maar over de manier waarop kun je wel wat zeggen. Dat gaan we ook doen.’

Update: maandag 27 mei 15:15 uur: Actie in Atlas geeft aanstoot

De actievoerders lieten maandag tussen de middag opnieuw van zich horen. Naast een walk-out hielden ze een korte protestactie in Atlas, die wat sommigen betreft over de schreef ging.

Met de actie wilden de actievoerders stilstaan bij de doden die afgelopen weekend vielen door Israëlische luchtaanvallen op Rafah. In de hal van Atlas probeerde bestuurslid Rens Buchwaldt de studenten naar buiten te sturen – gebouwen binnengaan en onderwijs en onderzoek verstoren mag niet, volgens de actieregels – maar dat was tevergeefs. De actie duurde zo’n tien minuten, waarna de actievoerders uit eigen beweging het gebouw weer verlieten.

De actie in Atlas bestond eruit dat de actievoerders een minuut lang schreeuwden, om een stem te geven aan de slachtoffers die dit weekend omkwamen door de brand in een gebombardeerd tentenkamp. Vervolgens lagen ze een paar minuten stil op de grond, ‘om te rouwen’. Op de achtergrond klonk een audio-opname van de islamitische gebedsoproep – achteraf misschien niet de meest gelukkige keuze, erkenden de actievoerders. ‘Dit is geen religieuze oorlog.’

Naast de gebedsoproep waren bij de actie ook aanstootgevende protestkreten te horen: ‘Zionists are all the same; nazis by a different name’. Bij een aantal medewerkers en studenten maakte dat hevige emoties los. Er is melding van gedaan bij de raad van bestuur.

Update: woensdag 22 mei 11:15 uur, actievoerders blokkeren toegang Omnia-congres

Rond 9:30 uur vanochtend verstoorden demonstranten de toegang tot het F&A Next-congres in Omnia. De actievoerders stonden met vlaggen, kartonnen bordjes en trommels bij de hoofdingang. Een beveiliger ving congresdeelnemers op en leidde hen via de zij-ingang van het gebouw naar binnen, terwijl activisten naast hem bleven trommelen en zwaaien met een Palestijnse vlag.

In de loop van de ochtend voegden zich steeds meer demonstranten bij het protest en verzamelden actievoerders zich ook bij de andere ingangen van Omnia. Met trommels en megafoons maakten ze lawaai en versperden ze ook daar de toegang tot het gebouw. De organisatie van het congres besloot de deelnemers op te vangen in Orion.

‘Ik ben hier niet blij mee’, zegt WUR-woordvoerder Jan Willem Bol. ‘We hebben protestregels en een daarvan is dat demonstranten geen activiteiten verstoren. Nu ze de toegang van dit congres blokkeren voor deelnemers, schenden ze deze regels.’

Inmiddels hebben de actievoerders het terrein rond Omnia verlaten en is het congres in Omnia met alle deelnemers van start gegaan.

Update 21 mei 16.45 uur: ‘Meer actie volgt’, zeggen actievoerders

Actievoerders van Wageningen For Palestine hebben een nieuwe actie aangekondigd samen met XR Wageningen, XR Justice Now!, Scientist Rebellion Wageningen en End Fossil Occupy WUR. Woensdagochtend willen ze de ‘Food & Agrotech Summit’ verstoren. ‘Genocide en ecocide liggen dicht bij elkaar. Dezelfde organisaties die verantwoordelijk zijn voor schade aan het milieu, hebben ook een geschiedenis in mensenrechtenschending’, aldus woordvoerder Archie van Wageningen For Palestine. ‘Een groot deel van deze organisaties zijn betrokken bij bezettingen en andere illegale praktijken.’

De actievoerders laten ook weten dat zij dinsdag geen onderhandelingen hebben gehad met de raad van bestuur. ‘Voor het weekend spraken we elkaar meerdere keren per dag. Toen zeiden ze ook dat we dinsdag verder zouden praten, maar we hebben vandaag nog niks van ze gehoord. Vanochtend hebben we wel een soort liftpraatje gehad. Ze kwamen even gedagzeggen.’

Updates 16 en 17 mei: verklaring WUR

Update 17 mei 16.45: Met ingang van het komende studiejaar worden jaarlijks twee beurzen beschikbaar gesteld voor studenten uit conflictgebieden. Die handreiking doet de raad van bestuur in de jongste verklaring na gesprekken met de actievoerders. Verder worden bestaande projecten in conflictgebieden nog eens tegen het licht gehouden, als de veranderende omstandigheden daar aanleiding toe geven. Er wordt bovendien een ‘event’ of dialoog georganiseerd over hoe met elkaar om te gaan in tijden van conflict. De actievoerders beraden zich nog over hun reactie.

Update 16 mei 13.50: De demonstranten zien het publiceren van de lijst met samenwerkingen als ‘een stap in de goede richting’, maar ze vinden niet dat WUR hiermee hun eerste eis volledig inwilligt, aldus Noor, woordvoerder van de actievoerders. ‘We hebben vanochtend met vier demonstranten onderhandeld met de rector, de decaan en een woordvoerder van de universiteit. Toen hebben we dit ook besproken. We hebben een aantal vragen aan het bestuur gesteld en zij aan ons. Het bestuur had niet op alle vragen een antwoord dus we komen later nog een keer bijeen. Ze zijn in ieder geval bereid ons te ontmoeten en daar zijn we blij mee, want dat is niet overal het geval.’

Een van de vragen waarop de demonstranten graag een antwoord willen, is of er inderdaad geen sprake is van mensenrechtenschending bij de projecten waarin WUR samenwerkt met Israël. ‘Dat is namelijk wel een van de eisen die WUR stelt aan een samenwerking volgens de Principles of Collaboration. Het bestuur kon niet bevestigen dat er geen sprake is van mensenrechtenschendingen bij de kennisinstellingen waarmee ze samenwerken. Ook kon het bestuur geen uitsluitsel geven of de samenwerkingen plaatsvinden op bezet grondgebied. We hopen hier later antwoorden op te krijgen.’

Update 16 mei 11.35: De raad van bestuur (RvB) heeft vanochtend een lijst gepubliceerd van samenwerkingen die WUR heeft met Israëlische kennisinstellingen. Daarmee komen ze tegemoet aan een van de eisen van de demonstranten. De RvB benadrukt daarbij de noodzaak van samenwerking met deze partners om grote uitdagingen zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit aan te pakken.

WUR werkt op drie manieren samen met Israëlische kennisinstellingen: via uitwisseling van studenten met de Hebrew University of Jerusalem, als onderdeel van het Euroleague for Life Science Universiteitsinitiatief en via onderzoeksprojecten met EU-financiering in internationale consortia. ‘Alle samenwerkingen horen tot het kennisdomein van WUR. Geen van de samenwerkingen is gerelateerd aan oorlogsvoering of de ontwikkeling van militaire kennis’, aldus de RvB in het statement.

In de grote onderzoeksconsortia zijn honderden kennisinstelling betrokken, waaronder de volgende Israëlische: Hebrew University of Jerusalem, Ben-Gurion University of the Negev, Reichman University, University of Haifa, Israel Oceanographic and Limnological Research Limited, Tel Aviv University, Weizmann Institute of Science en The Agricultural Research Organization of Israel.


Updates woensdag 15 mei

Rond 16.30 uur hebben enkele tientallen stafleden de regen getrotseerd om zij aan zij te staan met de actievoerders die tenten hebben opgezet op de brug tussen Forum en Orion. Behalve een steunbetuiging aan de demonstranten willen de stafleden ook dat de vrijheid en de veiligheid van protesterende studenten niet in het geding komt. Daarom roepen ze de raad van bestuur op om in gesprek te gaan met de actievoerders en een ‘pad van de-escalatie’ te kiezen, in plaats van de politie in te schakelen.

Update 15 mei 21.04 uur: Woordvoerder Noor van de demonstranten laat rond negen uur weten dat de ruim vijftig studenten mogen blijven en dat er gesprekken zijn geweest met het bestuur (Carolien Kroeze en Rens Buchwaldt), met onderwijsdirecteur Arnold Bregt en met de woordvoerders. Noor vertelt dat WUR Dixies (openbare toiletten) heeft laten komen voor de nacht. ‘We hebben vanmiddag anderhalf uur met de bestuursleden gesproken. Het was een goed gesprek. Pittig maar constructief. WUR heeft beloofd in kaart te brengen met welke Israëlische partijen ze samenwerken. Ze weten nog niet of ze die lijst op korte termijn openbaar gaan maken. Morgen om tien uur praten we verder over onze eis van openbaarheid en over onze andere eisen; we hebben bijvoorbeeld nog niet gesproken over scholarships van Palestijnse studenten.’

De sfeer in ‘het tentenkamp’ is optimistisch volgens Noor. ‘Maar we blijven op onze hoede. Want natuurlijk vinden we het mooi dat we mogen blijven en dat ze Dixies regelen, maar zoals een politicus ooit zei: “In geouwehoer kun je niet wonen”. We blijven strijden voor een belangrijk doel. We willen niet te optimistisch worden na de gesprekken en denken; “Oh, nu komt het goed”. WUR moet over de brug komen. Als je ziet dat de hogeschool Rotterdam de banden met Israël al heeft verbroken en dat Spaanse universiteiten dat ook hebben gedaan, dan kan het in Wageningen ook.’  

Een staflid sprak de demonstranten toe. Foto Resource

Update 15 mei 18.10 uur: Na een toespraak en gedicht van een staflid, deelden enkele WUR-collega’s kaartjes voor gratis koffie uit en waterijsjes met watermeloensmaak. De watermeloen is een symbool van Palestina, omdat de kleuren ervan lijken op de kleuren van de Palestijnse vlag. Ook gingen flesjes water rond.

Een universitair docent die liever anoniem wil blijven, vertelt waarom ze aanwezig is bij de steunbetuiging. ‘De broer van een collega was bij het protest in Amsterdam en die werd vanuit het niets geslagen door de politie. Daar was ik wel van geschrokken en dat moeten we hier voorkomen.’ Afgelopen maandag was ze ook aanwezig bij de walk out.

‘Het viel me een beetje tegen qua opkomst van stafleden, in ieder geval aan onze kant van de brug’, zegt een anonieme universitair hoofddocent. ‘Maar het regende natuurlijk pijpenstelen.’ Ze heeft begrip voor de eis van de demonstranten dat WUR banden met Israël moet verbreken. ‘Ik vind wel dat onze universiteit de samenwerkingen met Israël kan stopzetten.’

Stafleden roepen de raad van bestuur op om in gesprek te gaan met de actievoerders en een ‘pad van de-escalatie’ te kiezen, in plaats van de politie in te schakelen.

De brug tussen Orion en Forum rond 17:00 uur. Foto Resource

[Oorspronkelijk bericht van 15 mei 13:05 uur]

Rond het middaguur stonden er zo’n tien tentjes en veertig mensen op de brug. De actievoerders eisen dat WUR alle banden met Israëlische instituties openbaar maakt en verbreekt. Dat zegt Noor, een van de woordvoerders van de groep.

Ook willen de actievoerders dat er speciale studiebeurzen komen voor Palestijnse studenten, vertelt Noor. ‘Dat willen we omdat alle universiteiten in Gaza zijn vernietigd in deze oorlog.’

Bij acties in andere steden zoals Amsterdam en Utrecht zijn protesten uit de hand gelopen en werd de ME ingezet om gebouwen te ontruimen. Als voorzorgsmaatregel zijn daarom enkele actievoerders aangesteld als contactpersoon voor politie en media, vertelt Noor. ‘Ik hoop dat we het vreedzaam houden en dat de raad van bestuur met ons in gesprek wil.’

De actievoerders zijn van plan te blijven staan tot hun eisen zijn ingewilligd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. De actie van Hamas op 7 oktober is niet te rechtvaardigen, net zo min als de buiten porpotionele reactie van Israel hierop. Ik begijp dat dit veel emoties losmaakt bij mensen. Wat ik niet begrijp is dat je zelf dan ook een gebied gaat bezetten en geweld tegen WUR medewerkers en Campus gebruikers gebruikt en vernielingen aanricht. Dan ben je toch tegenstrijdig bezig?